„Zpřísňujeme parametry, prodejní teplota bude muset být 18 stupňů Celsia. Pokud už někdo víno prodává, ať splňuje podmínky. Ať to není, lidově řečeno, kdejaká trafika na rohu,“ říká Jurečka s tím, že kvalitní prodejny už tento požadavek splňují.
SOMMELIÉR: Víno s chutí severního vánku? Blbost |
Prodejci vín to ovšem vidí jinak. Souhlasí sice s tím, že by sudové víno nemělo být k dostání v každém stánku, ovšem užitečnější by prý bylo definovat parametry prodejny jiným způsobem. Podle nich nařízená teplota skladování nedává smysl, protože se nijak neřeší, jakou má mít víno teplotu při převozu.
„Z hlediska kvality vína to nemá opodstatnění. Testovali jsme to s nerezovým sudem, v němž bylo víno o 25 stupních Celsia. I když se tři dny skladoval v místě, kde bylo 18 stupňů, teplota vína klesla jen o dva stupně,“ namítá Václav Rusnok ze Sdružení obchodníků s vínem a vinoték.
Kromě stánků novela přinutí k zavření či stažení sudových vín také prodejny třeba v obchodních centrech, které nemají možnost potřebnou stavební úpravu skladu provést.