Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Ruzyně smývá cejch drahoty. Zlevňuje a prodává bagety za ‚lidovku‘ 69 korun

Ekonomika

  6:00
PRAHA - Restaurace na Letišti Václava Havla vydělávají více navzdory tomu, že řada z nich loni zlevnila. Lépe řečeno: upravily ceny na únosnou úroveň. Jídla za mnoho set korun a nepatřičně předražené nápoje jsou ve dvou terminálech pražského letiště nyní přece jen vzácnější.

Letiště Václava Havla. foto:  František Vlček, MAFRA

Novinkou je třeba stánek, v němž se dá koupit čerstvá bageta s nápojem za 89 korun, což je na ruzyňské poměry ‚lidovka‘. Nejde o jedinou změnu cenově dosud velmi nevstřícného prostoru, v němž byla rodinná večeře těžkým zásahem do rozpočtu.

Manažeři Letiště Praha si postupně začali uvědomovat, že vysoké ceny nejsou zárukou dobrých tržeb, což ostatně dokládá výše zmíněná pozitivní změna v hospodaření restaurací z ruzyňských terminálů. Cizinci zvyklí na vyšší ceny k výdělku nestačí.

Budoucí podoba ruzyňského letiště. Zmizí parkoviště, přibyde podzemní podlaží

Proto bylo třeba přizpůsobit se českým pasažérům, kteří si na předraženou letištní nabídku – zejména v prostoru za bezpečnostní kontrolou – nezřídka stěžovali. Káva či voda za více než sto korun zkrátka nebylo to, co by je přimělo k utrácení.

Češi jsou přitom pro letištní provozovny důležití zákazníci, které stojí za to získat: aktuálně tvoří zhruba 40 procent ruzyňské klientely, která loni činila více než dvanáct milionů lidí. Počet českých cestujících navíc podle údajů letiště stoupá.

„Změny jsou reakcí na měnící se složení cestujících - meziročně narostl podíl Čechů. Od loňského roku jsme se hodně zaměřili na jejich potřeby a především na zlepšení poměru kvality a ceny v oblasti gastro služeb,“ vysvětluje mluvčí společnosti Letiště Praha Marika Janoušková.

BAGETA TO GO

  • Od 1. března testuje letiště provoz pojízdného stánku Aerosnack, který má několik stanovišť za bezpečnostní kontrolou.
  • Nabízí bagety, sendviče, saláty a nápoje, které si můžou lidé vzít na palubu letadla.
  • Ceny jsou na poměry letiště dostupné. Bageta, salát i sendvič vyjdou na 69 korun, s nápojem na 89. Půl litru coly či limonády stojí 39 korun, voda 27 korun.
  • Nový servis je podle Letiště Praha reakcí na poptávku českých cestujících. Provozní doba stánku je v současnosti 8 – 16 hodin.

Není to tak, že by se Ruzyně šmahem změnila na lidovou jídelnu. Restaurace, bistra i kavárny mají různé nájemce a není snadné je přimět k nové cenové politice. Firma spravující Letiště Václava Havla tedy musela začít sama u sebe.

„V námi provozovaných restauracích (například Praha či The Globe – pozn. red.) došlo k výraznému zlevnění. Jinde nízké ceny dlouhodobě držíme - teplé jídlo nabízíme od 81 korun, polévku od sedmnácti korun. Po domluvě s největším nájemcem se nám podařilo vyjednat i v dalších restauracích snížení cen nejčastěji objednávaných produktů až o 40 procent,“ podotýká mluvčí Janoušková k dohodě se skupinou Lagardere.

Na konci loňského roku pak Letiště Praha zavedlo garanci ceny za půllitr balené vody. Nápojové automaty v celém areálu ji nabízí za částku do 27 korun, tedy jednoho eura. Tuto cenu zaručují také podniky provozované přímo letištěm.

Stánec Aerosnack na Letišti Václava Havla.

Postupné změny v gastro službách opatrně chválí analytik Petr Kováč ze společnosti C-CorpFin, který se dlouhodobě zabývá leteckou dopravou.

„Podle mě se změny letišti relativně daří. Přibylo podniků, kde se můžou lidé najíst za rozumnou cenu. Nyní se tamní nabídka pohybuje v mezích standardu evropských letišť,“ míní Kováč.

Podle něj může rozvoji gastro služeb pomoct také plánovaná přestavba obchodních prostor letiště na průchozí provozovny, která může zajímavě rozšířit nabídku v této oblasti. Podle dřívějších odhadů tento způsob uspořádání prostoru – kdy lidé nejdou jen kolem, ale obchodem prochází – může zvýšit tržby o desítky procent.

Anketa

Jste spokojení s cenami na Letišti Václava Havla?

Ano 75
Ne 952
Nelétám 65
Autor: