Jde o srovnání dat sesbíraná v letech 2009 a 2015. Podíl lidí, kteří obvykle jedí přímo na svém pracovišti, se za šest let zvýšil o více než dva procentní body na 12,4 procenta.
Zlevní obědy? Babiš navrhuje snížit restauracím sazbu DPH |
Zhruba jedenáct procent respondentů se pak stravuje v oddychové místnosti na pracovišti a přes 65 procent v restauraci nebo v jídelnách.
„To je dáno zejména tradicí poledních menu, které jsou v tuzemsku rozšířenější než na západ od českých hranic,“ uvedl ředitel marketingu a strategie společnosti Edenred Pavel Kusý.
Ve Francii, Belgii nebo Itálii je naopak daleko větší podíl zaměstnaných lidí, kteří si na oběd odskočí z práce domů. Zatímco v Česku se to týká necelých tří procent lidí, ve Francii jde o více než čtvrtinu všech zaměstnanců.