Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

České rostlinné tuky by se v Rakousku prodávat nesměly. Obsahují škodlivé látky

Ekonomika

  11:58aktualizováno  15:58
PRAHA - Řada rostlinných jedlých tuků podle testu časopisu dTest obsahuje zdraví škodlivé látky. Třetina ze 24 vzorků by se v zemích s přísnějšími limity vůbec nesměla prodávat. Nejhůře dopadly tuky Albert Quality Rostlinný tuk a Palma Cera.
Chléb s margarínem - ilustrační foto

Chléb s margarínem - ilustrační foto foto: Shutterstock

Nejhůře hodnocené tuky měly vysoký obsah takzvaných transmastných kyselin, které zvyšují riziko infarktu, podporují kornatění tepen, vznik cukrovky druhého typu a mohou vést i k dalším zdravotním potížím. Ve dvou zmiňovaných vzorcích podíl těchto látek více než desetinásobně překračoval limity platné v Rakousku, Švýcarsku nebo Dánsku.

Tuzemským normám však vyhovovaly, protože česká ani evropská legislativa obsah transmastných kyselin v potravinách nijak nereguluje. "Spotřebitelům však důrazně doporučujeme, aby se potravinám s vysokým obsahem transmastných kyselin vyhýbali," uvedl redaktor dTestu Ondřej Jánoška.

Podle vyjádření společnosti Ahold jsou všechny produkty nabízené v prodejnách Albert označeny v souladu s platnou českou legislativou. "Přesto jsme zaslali výrobek do laboratoře k otestování na podíl transmastných kyselin, nasycených mastných kyselin a škodlivých esterů. Jakmile budeme mít výsledky k dispozici, rozhodneme o dalším postupu, případně požádáme dodavatele o změnu receptury," sdělila za Ahold Czech Republic Judita Urbánková.

Některé testované tuky pak obsahovaly vysoké množství nasycených mastných kyselin, jež působí podobně nepříznivě jako cholesterol ze živočišných tuků. Podle Jánošky pocházejí především z palmového oleje, který je mezi výrobci oblíbenou surovinou díky nízké ceně.

"Při průmyslovém zpracování palmového oleje mohou vznikat také škodlivé estery s názvem 3-MCPD, které mají negativní vliv na mužskou plodnost a jsou možným karcinogenem," upozornil redaktor.

Výrobci nemusejí na obale uvádět podrobné údaje o skladbě použitých olejů. Povinné je pouze celkové množství tuku a rozlišení, zda jde o tuk rostlinný, živočišný nebo jejich kombinaci.

Autoři: ,