Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česku hrozí nedostatek potravinářského obilí

Ekonomika

  14:36
PRAHA - Potravinářského obilí, které se využívá k výrobě pečiva a dalších potravinářských výrobků, bude letos v Česku nedostatek. Může za to deštivé počasí. To nejenže zpomaluje žně, ale také znehodnocuje zejména pšenici a ječmen.

Ilustrační foto foto: ČTK

"Zaznamenáváme jev, který zde dlouho nebyl – již dozrálé obilí začíná klíčit v klasech. Tím ztrácí kvalitu a není možné ho využívat k potravinářským účelům," řekl LN prezident Agrární komory Jan Veleba.

Z dražšího potravinářského obilí se stává pouze obilí určené ke krmným účelům. Domácí potravinářské firmy budou proto odkázány na obilí dovezené ze zahraničí. Chleba ani pečivo by ale kvůli tomu podražit neměly.

"Ceny se navyšovaly již koncem jara, předpokládám, že dále neporostou," říká Oldřich Týř, předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů ČR.

Krmné obilí je oproti potravinářskému až o třetinu levnější. Zemědělcům proto hrozí značné ztráty. "Tržby se mohou propadnout o 30 procent," předpovídá Veleba. Běžně se v Česku vyprodukuje až 90 procent obilí v potravinářské kvalitě. Letos prý jeho podíl nedosáhne ani 50 procent.

Deště brzdí kombajny
Kvůli deštivému počasí pokročila sklizeň za poslední týden jen o zhruba 10 procent. Podle Agrární komory bylo zatím sklizena jen asi pětina polí s obilím. I tak je ale již nyní jasné, že potravinářského obilí bude minimálně.

"Pole v Česku jsou mokrá. V optimálních podmínkách je 50 procent obilí z naší farmy v potravinářské kvalitě. Letos ale kvůli počasí nevyprodukujeme žádnou potravinářskou pšenici," uvedl Jindřich Šnejdrla, majitel farmy ve Valašském Meziříčí.

Stejný osud postihne většinu zemědělců v Česku. Ti nejenže nebudou moci prodávat dražší potravinářské obilí, ale budou zřejmě muset jít s cenami dolů i u krmného obilí. "Na trhu nastane převis nabídky krmného obilí. To může vyústit v situaci, že se zhroutí trh," obává se Šnejdrla. To by přineslo problémy zejména menším pěstitelům.

Péci lze z ledasčeho
Veleba uvedl, že by k produkci potravin mohlo být využito i méně kvalitní obilí. "Při dnešních vyspělých technologiích lze udělat pečivo i z méně kvalitního obilí," tvrdí Veleba. To ale odmítá Ladislav Míka, obchodní ředitel pekárenské společnosti United Bakeries. "Pro mouku jsou jasně určené specifikace. Ty musí mouka mít."

Podle místopředsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jiřího Balabána bude pro výkupy obilí od domácích zemědělců určující zahraniční sklizeň. "Jsme hráči na světovém trhu. Jestli se u nás urodí potravinářské pšenice méně, ale v okolních evropských státech se sklidí bez problémů, pak naši zemědělci mohou naříkat, jak chtějí, ale nikdo jim nepomůže."

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha