Diskuze
Chmelařům se nevyplatí sklidit část úrody
Děkujeme za pochopení.
P. Kubišta
Ano...
...to jsou ty objektivní a ekonomické důvody. Ani kvalitu chmele a poptávku trhu nelze odvozovat od minulé síly a slávy. Mně jen nesedí množství - v případě chmelu Vámi uspokojivě vysvětlené. Kdo vyrábí to množství cukru z uzavřených cukrovarů, můžu samozřejmě souhlasit s argumentem efektivity výroby? Přece jsme ho nevozili do Nikaraguy... Spíš mi připadá, že dnes jej dovážíme, stejně jako už zmíněná rajčata, ale také hovězí, vepřové, ocel, nástroje, atd. atd. z Polska, Portugalska nebo Španělska. Případně rovnou z Číny, což už je úplná zblbělost, která se nám vymstí. Prostě mi v poslední době připadá, že se z České Republiky ekonomicky stává Euročechistán. Fujtajxl...
J. Kliment
Re: Ano...
Produkci 3-4 malých a zastaralých cukrovarů v pohodě nahradí jeden moderní. Pokud vím cukr nedovážíme - tedy mimo dovozů na černo, samozřejmě. Produkce je skutečně nižší než bývala - nezásobujeme cukrem spřátelené a bratrské trhy. Zdarma. Pro zajímavost - náš cukr se vyvážel mimo jiné do Anglie - jako doplněk krmných směsí .... On byl totiž z jejich pohledu málem zdarma - a za ohavnou západní měnu bychom tenkrát střelili cokoliv. Kupříkladu se jeden šéf železáren chlubil kolik vyvezeme kvalitních kolejnic. Dokonce je na přání zákazníka střiháme na metrové kusy. Dovozy potravin jsou šlendrián. Poděkujme tedy těm dobrákům kteří vyjednali pro naše zemědělství tak "výhodné" podmínky.
P. Kubišta
Objektivní a ekonomické důvody jistě jsou...
...takže bych se rád mýlil. Jenže za posledních dvacet let jsme zbořili nebo zavřeli x desítek cukrovarů, mnoho menších pivovarů, zmenšujeme vinice, nesmíme mít Tuzemský rum nebo pomazánkové máslo. Heršvec, ať mi nikdo neříká, že chmel jsme dodávali výhradně do rozvojových zemí a Eseseser, že cukr jsme rozpouštěli v Itálii na "dolce vita", že jsme pivo lili do kanálů atd, atd. Nemluvím o Poldovce, Škodovce a podobných případech, prodaných dolech, ocelárnách a vápenkách/cementárnách nebo zbrojní výrobě darované cizím zbrojovkám pod heslem "pravda a láska - nejsme jako oni". K tomu Panduři, Casy, Kapsch, Diag, rajčata a okurky z Polska přes dotace z EU...Začínám mít pocit (jistě neoprávněný), že brzy se ve světě bude říkat místo "zlaté české ručičky" a co "Čech to muzikant" spíš "co Čech to pitomec" a "za Eura bych prodal i vlastní babičku". Fakt, rád bych se pletl, vynadejte mi někdo že nemám pravdu - ať se toho pocitu debilní malosti zbavím.
J. Kliment
Re: Objektivní a ekonomické důvody jistě jsou...
Nechci a nebudu obhajovat nesmyslné "přešlapy" Bruselu nebo zvěrstva která pod záminkou EU páchají naši milovaní úředníci. Nicméně faktem je, že pokud by se měl cukr pro naši spotřebu vyrábět výhradně v oněch likvidovaných cukrovarech z tuzemské řepy stálo by kilo tak kolem 60ti korun. Technologie byla de facto ve stavu dožití. Na masivní obměnu by se peníze jen těžko hledaly. A co se chmele týká - je prodejný jen v množství nutném pro výrobu - a pokud zákazník preferuje úděsné patoky nabízené za pár korun v řetězcích nelze se divit že na trhu s kvalitním aromatickým chmelem je přetlak. Tuhle surovinu nahradit cizinou nelze, ovšem trh si ji nežádá. Ono se dá cosi podobného pivu uvařit i z několikanásobně levnějšího vysokoobsažného zeleňáku - ten se ale u nás bohudíky nepěstuje a nedaří.
J. Tínek
Nedá se chmel uskladnit na horší časy ?
Jsem laik,proto se ptám...Ztrácí se kvalita časem?
J. Kliment
Re: Nedá se chmel uskladnit na horší časy ?
Skladování chmele - jak usušeného a klimatizovaného, tak i granulovaného je časově limitováno. Navíc jde o velice nákladnou záležitost. Dlouhodobě lze skladovat jen extrakty - ovšem aromatický chmel extrahovat nelze. Nákupy chmele se dějí velmi zajímavým způsobem - zástupci pivovarů si vybírají z jednotlivých tzv. partií, ba i jednotlivých balení, rozbor je jen pomocnou záležitostí - hodnotí se lesk, barva, drolení, příměsi - ba i chuť. A právě tyto vlastnosti se skladováním zhoršují.
R. Pechoušek
Poslední rank, který se ještě moc nepodělal,
ale už to jede také, české chmelařství! Tak jen hurá do toho soudruzi, lépe shrábnout dotaci a nechat chmel shnít.
Dotace do zemědělství jsou jako rakovina tohoto "civilizovaného" světa. Proč chmel tedy nevykoupí ministerstvo zemědělství a nenabídne ho na světových trzích? Nu, protože by se snížila jeho cena, a to nelze. K čemu potom to ministerstvo je? Na rozdělování nesmyslných dotací? Zrušme ho.
J. Kliment
Problematika odbytu chmele
je poněkud širší. V kostce lze říci že u nás pěstovaný červeňák se dnes používá jen při výrobě kvalitních piv - a to většinou jen jako "koření". Základem pro běžné pivovarnictví jsou vysokoobsažné zeleňáky - používají se ve formě extraktů, jejich sklizeň je mnohem výnosnější a zpracování mnohem jednodušší a levnější. Mají ale jednu vadu - opravdu dobré pivo se z nich vyrobit prostě nedá. A pokud stoupá odbyt nekvalitního (a levného) piva zároveň klesá i poptávka po kvalitním chmelu . Jen málo špičkových pivovarů odebírá český chmel ve větším množství. Naše chmelařství, zejména plocha chmelnic, bylo orientované na dodávky chmele do rozvojových zemí jako součást dodávek pivovarských technologií. To je ovšem ekonomický nesmysl - a tak se plochy chmelnic silně redukují. Navíc se aromatický chmel naučili pěstovat i Japonci - a také určitá oblast v Americe. I to jsou důvody nižší poptávky.