Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Čerstvé nebo rozpečené? Pekaři musí s barvou ven

Obchodníkům se nelíbí připravovaná vyhláška ministerstva zemědělství, podle které mají být pekařské výrobky, které jsou v obchodech dopékány, povinně označovány údajem "rozpečeno".
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R. Hofman

21. 9. 2011 10:04
Buzerace

obchodníků. I dement pozná, že teplá houska v prodejně není z velkopekárny a dopečená na prodejně. Stačí ale opomenutí prodavačky  s cedulkou a kontrolor udělí pokutu. Zemědělská a potravinářská komora ( stomatologická a lékařská také včetně exekutorské) jsou lobující s......

0 0
možnosti

J. Kliment

20. 9. 2011 21:31
Ono na tom není v zásadě

nic k divení - z celkového pohledu je rozpékání pečiva, samozřejmě k tomu určeného,  normální postup. Chuťově je to v pořádku a jediné co schází je trvanlivost. Jenže dnes se dá koupit pečivo vlastně kdykoli a lidé ani nepotřebují aby chléb vydržel  4 - 5 dní. Pokud by se neprodané zboží likvidovalo šlo by o plýtvání. Pokud si vzpomenu na chléb a pečivo z usmolených samoobsluh za vlády státostrany jsem vděčen i za rozpékaný tovar z řetězce. Faktem ale je, že zákazník by měl být informován co kupuje.

Ale přiznám se - já si pro chléb, rohlíky nebo housky rád zajedu k jednomu malému soukromníkovi, stejně jako pro uzeninu či maso k dobrému řezníkovi ... Masným výrobkům z řetězců se raději vyhnu.

0 0
možnosti

R. Pecho

20. 9. 2011 14:11
Nekupuji ani pečivo, ani masné výrobky

v supermarketech, od chvíle, co jsem v tomto oboru dlouho pracoval, takže znám technologie a tu hrůzu, co jsou občané nuceni požívat nepřeji nikomu. 2 roky zamražené maso i masné výrobky, zamražované pečivo, uzeniny bez podílu masa, separáty, humus. Lidé nejezte to, nebo bude po vás. Lepší je, si připlatit a koupit si opravdové potraviny.

0 0
možnosti

J. Tínek

20. 9. 2011 16:48
Re: Nekupuji ani pečivo, ani masné výrobky

Ale kde? Jak se to pozná ,co e kvalitní? Jen podle ceny ? Nebo podle názvu obch. řetězce ? Nebo u soukromníka ?

0 0
možnosti

V. Mlich

20. 9. 2011 13:06
Mražené je kvalitnější

Má vyšší obsah chuťových látek i déle vydrží, než zgumovatí. Zeptejte se kteréhokoliv technologa nebo laboratoře.

0 0
možnosti

R. Pecho

20. 9. 2011 14:12
Re: Ach jo.

Jen si nechte chutnat. Budu vám fandit.

0 0
možnosti

P. Horych

20. 9. 2011 12:39
To se nedá nazvat pečivem, co se dnes prodává.

0 0
možnosti

S. Krejcar

20. 9. 2011 20:16
Re: To se nedá nazvat pečivem, co se dnes prodává.

Nu ale zase jsme v Evropě.Za meho mladi jsme se těšili při navratu z Jugošky na česky chleba,pivo a knedliky.Ted diky jednotne evropě jsou nam nabizeny evropske nahrašky jež maji do vonaveho vejražkoveho chleba opravdu daleko at chuti nebo i trvanlivosti.Je ostudou,že sice mame soukrome pekaře v každem většim městě,ale pochybuji zda jsou aspon vzdaleně v tomto oboru vyučeni nebo majitelum k zisku stači pologramotne zaučeni.Osobně si myslim,že pro vyrobu kvalitnich českomoravskych pekarenskych a cukrařskych vyrobku na zahraničnich pecich je třeba pekařu znalych oboru.A pokud toto profesni Cech pekařu a cukrařu nechce vidět tak všechny ty dny chleba jsou pouhymi potěmkinovštinami 21.stoleti.- Nemluvim o prodejcich ti o prodavanem zboži a standartech dnes nic vědět nemusi,ale o pekarenskych řemeslnicich.

0 0
možnosti

J. Stejskal

20. 9. 2011 12:08
Je ať jdou obchodníci do háje!

Buˇd je to čerstvě upečené, a nebo ne. Pro lidi to nebude matoucí, naopak současný stav je silně zavádějící a nepravdivý. A když to "rozmražené", či "rozpečené" je stejně dobré, tak se nemají čeho bát.

0 0
možnosti

M. Taneček

20. 9. 2011 16:56
Re: Je ať jdou obchodníci do háje!

problém je v tom, že většina lidí už dnes ani neví, jak chutná čerstvě upečené pečivo .. znají jen rohlíky a chleba za nízkou cenu v supermarketu.

0 0
možnosti