Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Pětina uzenin obsahuje separát. Jak se jim vyhnout?

Strojně oddělené maso obsahuje necelá pětina masných výrobků, které jsou k dostání na tuzemském trhu. Uvedl to výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina, podle kterého podíl masných výrobků s takzvaným separátem v posledních letech mírně klesá.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J. Kottas

4. 3. 2012 16:23
Jednoduše - nežrat to.

0 0
možnosti

A. Fritscher

3. 3. 2012 9:33
Drůbeží seperát se dělá tak :

........................ že ty kuřecí zbytky se vysuší do 0 vlhkosti a semelou na kulových mlýnech na prášek, tedy i s kostmi, pařáty, kůží a kdo ví jestli i s hlavama ale tipuju že ano.......................kdysi jsem to četl v nějákém časáku a tento prášek se pak přidává pro "zlepšení" chuti do těsta ze kterého se dělá uzenina :o(

0 0
možnosti

A. Fritscher

3. 3. 2012 9:26
Kdyby jen pětina !!!

Já trpím ne přilíš častou alergií na drůbeží maso a můžu vám říct, že ty drůbeží separáty jsou ve větší polovině supermarketových oddělení uzenin.

Jí už raději kupuju jen OVAR protože do toho to ještě "nenasrali" :o(

0 0
možnosti

M. Brejcha

3. 3. 2012 8:34
Rada jak se tomu vyhnout !!

Nakupujte uzeniny jenom u soukromníků, kde máte zaručenou výrobu z českých mas !! Ale není to vždy pravidlem, že všichni soukromníci to takto vyrábí a zákazníky nešidí ?? A proto jen u prověřených výrobců za které můžete dát ruku do ohně !!!

0 0
možnosti

P. Hlosta

3. 3. 2012 6:03
Tak proto já pořád cítím v každé uzenině peří!

Já pořád, že to není možné, abych všude cítil v každém vuřtu slepice. A vono je to pravda! Separované maso prý je sakumprásk veškerý zbytky z korábů drůbeže, co na tom jsou. Dávají to tam ty prasata řeznický na přání hypermarketů, aby to bylo co nejlevnější v dodávce a co největší možná tržba při relativně nízké ceně.

Já nechcu levné žrádlo za cenu ztráty kvality!! jenže dnes už nejde najít poctivé uzeniny v tom sajrajtu, co markety a vlastně už všichni obchodníci, prodávají.

Na zádech cítím růst brka!

0 0
možnosti

A. Fritscher

3. 3. 2012 9:29
Re: Tak proto já pořád cítím v každé uzenině peří!

Pane Hlosto pokud vám to jenom "nechutná" tak to jste na tom ještě dobře, pro mne už jela do práce ZÁCHRANKA neboť v jídelně které pro nás vaří nepředpokládali, že když zbytky kuřecího pomelou do sekané, a nebo když nakoupí v makru tu nejlevnější uzeninu kterou cpou do gulášů a omáček, že by to někomu vadilo :o(

0 0
možnosti

P. Horych

2. 3. 2012 22:46
Jak se tomu vyhnout?

Nic tady nekupovat

0 0
možnosti

J. Záhumenský

2. 3. 2012 21:23
klobasa

No pětina - silně podhodnoceno.

Osobně jsem tuším ještě nenarazil na "klobásu" české výroby, kde by separát nebyl. Dokonce pod názvem: pravá česká domácí zabíjačková klobása - separát s kusmi slaniny, střívko bylo postříkané patinou, že to vypadalo jako skutečně uzená klobása, ani psovi jsem to nedal, fuj.

Doporučuji klobásu z Oravy - takový ten kvázi řetězec ovčích sýrů a bryndze. Nebo v Maďarském tescu Paraszt kolbász. Nebo až zavítáte do Bratislavy - nesmíte zapomenout navštívit tržnici na Miletičově ulici - v takové maringotce tam prodává řezník domácí slepice, kachny a vepřové lahůdky - klobásky má více suché nebo čerstvější, neskutečné - do zelňačky samé skáču a smějí se v ní...

0 0
možnosti

J. Machek

2. 3. 2012 19:51
Dotaz

Co je na tom separatu tak špatného ? Že se tak blbě jmenuje ? Pravidelně kupuji kuřecí ořez, takové ty kostry. Uvařím to a pak separuji. Oberu maso do polévky nebo rizota, zamlsám si u toho a zbytek mám pro psa a ani ten neprotestuje.

0 0
možnosti

R. Hofman

2. 3. 2012 21:04
Re: Dotaz

Protože je to i se soplama a okosticí, chrupavky a kůže. Máš tam i to co dáš psovi. Dobrou chuť.

0 0
možnosti