Diskuze
Rybářský byznys kazí geneticky zakódovaný odpor Čechů vůči rybám
Děkujeme za pochopení.
S. Vor
Ten článek je opravdu divný...tak jak je napsán to není a jako rybář mohu konstatovat,že rybu,kterou si nechytím tak ji nekoupím a nejím a ne,že mně nechutná.Jsou jako hotový pokrm hodně předražené.Když si koupíte pangase nebo výborné file v Německu uděláte jedině dobře než to u nás draze platit.Ani kupování čerstvých ryb přímo v sádkách není taky žádný šlágr.Krmí se to kdejakým sajrajtem z granulí a hlavně právě ten pstruh duhový.To maso dost často smrdí.Já jsem ale fajnšmekr a to co drží v ruce na snímku bych vůbec nejedl.Já jím pouze ryby jako výbornou chuťovku z čistých vod revírů a hlavně dravce.Obecně platí,že ryba,která se blbě čistí je nejchutnější....štika,candát,lín,okoun.Pstruhy pouze potoční a siveny.Ostatní ryby si nechte.Lidé odmítají konzumovat ryby právě proto,že je to moc práce se s nima babrat a často přeci jen vadí i ta rybina.Je třeba větší kapry stahovat a jsou dost tuční a to vadí i mně,i když pes se může po rybách utlouct.:-))
Opět "odborné" kecy novinářů. Praotec Čech přišel do země přišli naši předci do země mlékem,strdím, zvěří ptactvem a rybami oplývající. A dělili se o každý krajíc, strdí, každou rybu. Ty chytali jednak do sítí, jednak do ohrad z proutí. A žádné katolické náboženství nebylo. Lososů bylo dokonce ve Vltavě tolik, že čeleď je odmítala jíst vícekrát než jednou za čtrnáct dnů. A kapra na Vánoce má převážná část domácností.
Současný stav je způsoben řadou příčin. Masivní intenzivní chov ryb, dokrmovaných nejrůznějšími "doplňky" a ošetřovaných různými antibiotiky vedl ke zhoršení jejich chuti a krátké "odbahnění" v sádkách nestačí.
Rybářství je stále značně náročné na pracovní sílu a tak ceny ryb nejsou výrazně nižší, než jiných mas, jako tomu bylo dříve. A konečně jejich kuchařské úprava je dosti náročná. Ale kdo to skutečně umí, tomu se to vyplatí i ekonomicky. Ať si redaktoři zajedou do Třeboně a dají si tam v "Šupině" kapra na nejrůznější způsob. Budou se olizovat. V Třeboňských lázních je smažený kap
D. Stirský
Nedávno jsem byl v jedné budově v Havl. Brodu. A tam na WC přímo nad mísou visela tato cedule (barevně vyvedené, s logy): Čistící, hygienické a úklidové prostředky hrazeny z dotace EU program.... atd. O tempora, o mores.
Co to žvaníte o "genetickém zakódování", když hned v další větě vykládáte, jak za to může povinná konzumace ryb o půstech?
Vaše povinné kopnutí do socialismu je už naprosto mimo mísu - jestliže církevní vnucování ryb Čechy od konzumace odradilo, jak to, že je dále odradilo socialistické nevnucování?
Aspoň elementární logikou by snad mohl disponovat i novinář, ne?
Vidím to stejně. Co jsou dnes novináři schopni "vyprodukovat" za články, nad tím občas zůstává rozum stát.
Žádný geneticky zakódovaný odpor Čechů k rybám neexistuje. Je to prostě hloupost. Je to prostě věc zvyku a chuti. Nemám rád vepřové, ale genama to jistě není.