Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Myšina, voda a přidaný cukr. Až třetina vín v Česku není k pití a může škodit zdraví

Každé třetí víno v českých obchodech a vinotékách při kontrole potravinářských inspektorů propadne. Překvapivě vysoké množství vína nejenže kvalitativně nevyhovuje, ale může být i zdraví nebezpečné. Pozornost podvodníků se od lihu přesunula právě k tomuto nápoji.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

18. 7. 2015 16:54

Zdejším vinařům náramně vyhovuje, že mohou přimíchávat mošt dovezený  z venku. Kdyby museli značit a zatřiďovat vína podle původu, jako všude ve světě, tak jsou vedle. Vína se doslazují a dělají se další a další kejkle. Ledové víno se strká do mražáků atd.

 Dále pak vidím jak ty medaile, jak vy říkáte dostávají samé pozdní sběry. Jiné víno jsem na těch seznamech nenašel.. To je jako když by řezník dělal jenom samé čabajky.  Dále pak vinařský zákon jim dovoluje přimíchávat dovezený mošt z venku. Kdyby to nedělali, tak se to jejich víno nedá pít.  A ještě dodám, že konzumenti vína od Jihlavy na západ nejsou fanatičtí zastánci moravského vína jenom proto, že je z Moravy. Kdo ochutnal italská, španělská , francouzská a další vína, tak si to moravské nekoupí. Takže milý pane, moravské víno a to i pozdní sběr z moštu z ciziny opravdu není to správné. Dobrému vínu zdar, ale ne tomu od Jihlavy na východ.

0 0
možnosti

17. 7. 2015 20:16

No, kdo si kupuje Dcérku ve vietnamské večerce, asi nebude hledat buket povalováním na jazyku.

0 0
možnosti

17. 7. 2015 20:04

Vážený pane,pokřik tropíte Vy svým obhajováním neobhajitelného. Nicméně mne nemůžete rozlobit, neboť dobře znám vaše moravské technologie a vaše oponentura je velmi slabá a nekonkrétní. Musím ale uznat, že marketingové termíny jako např. Víno sluncem slazené a nocí kořeněné, nebo víno bohaté na kyselinky jsou mistrně zabalené a prezentované  nedostatky vína. Já smekám před těmito slogany. Bohužel, ale jsou to veliké nepravdy a manipulace, jenž využívají neznalost a ukazují sílu mediální masáže. Až se moravská vína přiblíží italským a nejenom italským alespoň o jednu třídu níže, pak jsem ochoten s Vámi diskutovat. To se ale nikdy nestane, protože prostě nemáme ty správné klimatické podmínky. Proto také mají naši vinaři  spoustu vyjímek , které zohledňují klimatický rozdíl a nedostatek. Ale to jsme opět u zatřiďování vína atd., a to si prosím prostudujte sám. Já to zdarma dělat nebudu.

0 0
možnosti

K. Schneider

18. 7. 2015 7:33

nemame ty spravne klimaticke podminky? tak to je ten duvod proc zdejsi vinari vozi domu jednu medaily za druhou , 

k clanku: vybrane "vzorky" jsou proste krabicaky a moc nerozumim proc se je inspekce a autor clanku pokousi nejak spojovat s vinem. Nikdo pricetny od Jihlavy na jih si tuhle hruzu nekoupi a od Jihlavy na sever to je stejne jedno, protoze kdyz na tom bude "dobra cena" koupi to z principu, aby nam snobum ukazali, ze oni dokazou koupit "vino" pod 40kacek. No nedokazou, koupi si zbrndu a stejne jako Trcka budou mudrovat nad vecmi kterym rozumi jako ja chovu pralesnicek.

0 0
možnosti

J. Václav 261

17. 7. 2015 18:45

Nikdy bych si nekoupil zahraniční víno v supermarketu z regálu pro exkluzivní vína, 200 Kč/l, které stojí v regálu třeba půl roku. Nevím jak tohle může přehlédnout kontrola, taková vína by měla být v regálu tak max. 2 dny a pak by se mělo zlevnit o 50 %. Střídání teploty  a světlo ho naprosto znehodnotí.

0 0
možnosti

17. 7. 2015 15:03

Odhadl jsem Vás naprosto přesně a patrně patříte mezi ty "znalce", kteří o této problematice nevědí vůbec nic, přičemž jejich názor je pouhá odposlouchaná a falešná póza. Promiňte mi, nechci Vás urážet, ale jinak se to nedá říci. Doporučuji Vám pečlivé studium o způsobu značení vín ve světě a také u nás a porovnání parametrů. Dobré je také prostudovat si náš Vinařský zákon a kdyby se Vám poštěstilo, aby například někdo z Francie , Itálie, Španělska, Portugalska, Řecka, Chile, Argentiny, případně z jiné vinařské velmoci vysvětlil, jak se musí postupovat v jejich zemi. Mělo by to dva efekty. Rozšířil by jste si obzory a přestanete si myslet, že to, co je vyrobeno u nás udává světový trend.

0 0
možnosti

17. 7. 2015 15:43
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti

P. Bryndza

17. 7. 2015 13:56

Prní a zakadní ohranou pro spotřebitele,je nikdy! nekupovat víno v litrových lahvích!Vždy se jedná o hnus třetí kategorie,přinejlepším...potvrdí každý kdo své víno v litrovkách neprodává...je jasné že zloději budou mé tvrzení vyvracet,ale nevěřte jim!VBíno v litrových lahvích je vždy druhák a to v tom nejlepším případě...pokud se chcete otrávit ,nebo si zkazit požitek z vína kupte si litrovou láhev.....na značce nezáleží..potvrdí každý slušný vinař!

0 0
možnosti

J. Václav 261

17. 7. 2015 18:36

No konečně se v něčem shodneme. Litrovky jsou podřadné víno na úrovni krabicáků, bylo to vždy i za komoušů, byl jsem svědkem v Mělníku, jak při vinobraní vozili náklaďáky plné jedlých hroznů a vysypávali celé bedny plísní prorostlích hroznů přímo do násypky u sklepa. Značka Ludmila pak zdobila sice krásné láhve, ale s patoky. Fandím značkovým vinotékám, kde se prodává jen víno vinaře, který vinotéku zásobuje. Máte-li pochybnosti kupujte červené, nedá se tolik šidit jako bílé, bude vám ovšem drhnout na jazyku a pozor na červeně obarvená bílá, to je také specialita našich moraváků, čecháčci přece vychlastají všechno.

0 0
možnosti

J. Václav 261

17. 7. 2015 13:04

Víno kazí hlavně prodejci, plastové kanystry s kohoutkem, fuj. Co do toho přilévají ví Bůh, ale čistá voda to být nemůže, to by bylo ihned poznat. Vinotéky by měli být jen značkové, garantované vinařem. Vína s přívlastkem by měla mít zvláštní kolek, přímo ze stáčírny, i tak mohou prodejci dělat machinace. Koupil jsem si v COOPu dvoulitrovku stáčeného Veltlínského, doma jsem ochutnal, bylo výborné, hned druhý den jsem šel pro další 4 litry, ouvej, už bylo zpančované, to první byl začátek, než odtočili.

0 0
možnosti

17. 7. 2015 13:03

Mě se hrubě nelíbí tohle věčné napadání zahraničních vín. Pokud jsem si někdy koupil špatné víno, tak to bylo vždy z domácí provenience. Nemyslím teď situaci, kdy se víno pokazí v obalu z nějakého důvodu. Mám na mysli pančování doslazování, chemické úpravy  atd. Pan autor článku zřejmě lobuje za vína z domácí provenience a neví o čem mluví. Žádná spotřební daň ani jiné regulace, které vymýšlí Ministerští úředníci to nevyřeší, protože nejvíc podvádějí výrobci u nás. Nahrává tomu také to, že mnoho lidí u nás vůbec neví, jak má dobré víno chutnat a papouškují nesmysly dodané s vínem od producenta, aby vypadali důležitě. Tihle znalci, co kupují ve vinotékách vína stáčená do pet lahví hovoří tak, jakoby naše republika byla pupkem vinařského světa. Je tomu samozřejmě naopak. Naše vína nemohou dosáhnout kvality ani kvantity , jako vína z prosluněných vinic Itálie, Francie či dalších vinařských velmocí. A to ani bílá a červená už vůbec ne. A tady vzniká prostor pro podvody.

0 0
možnosti

17. 7. 2015 13:49
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti

17. 7. 2015 12:44

Ještě mne napadlo: Tohle posuzování kvality vína a ty další nesmysly , co vedli "kontroloři" a pan redaktor to ještě rozmáznul, je asi tak stejná skutečnost ,jako kdyby náčelník městských strážníků předvedl výsledky kontroly občanů-žen v putykách 4 kategorie, na nádražích a v oblastech pobytu bezdomovců. A  pak "sdělil" objev, že podle něj jsou ženy v ČR z 80 % alkoholičky, žádná se nemyje, a většina jsou prostitutky. Což podle statistiky  bla..bla... znamená, že české ženy jsou ........ Což ovšem "jinde " není. Copak má autor v hlavě?  A co dělá korektor a vedení redakce? Je to stejná úroveň ?

0 0
možnosti

17. 7. 2015 11:49

Napálit prodejci likvidační pokutu a on ať se pak soudí s dodavatelem. Do roka bude klid a pořádek.

0 0
možnosti