Diskuze
Nový trend: biopotraviny už netáhnou, zákazníci raději sahají po zboží z regionu
Děkujeme za pochopení.
C. Sangrail
Problém je, když se pak kolem nějakého náhodně vybraného produktu strhne hysterie - viz ČESKÝ ČESNEK. Ano, je kvalitnější než čínský (totéž platí o polském, rakouském či slovenském), ale jeho hlavní přednost je v tom, že se prostě pěstuje BLÍZKO. Proč by sem plodina, kterou u nás známe od dob křížových výprav, tedy zhruba od 12. století, měla jezdit doslova přes půl zeměkoule? To však není důvod, proč by se najednou měl český česnek prodávat v dárkových krabičkách za přemrštěné ceny, jako by to byl lanýž...
C. Sangrail
On to není ani tak lokální patriotismus jako spíš logické pokračování trendu biopotravin. Stejný typ lidí, který upřednostňoval biopotraviny, teď hledá hlavně regionální produkty, protože to, že tyto potraviny pocházejí z daného regionu, je činí ekologicky šetrnými: pěstují se v sezoně a hlavně se nepřevážejí tisíce kilometrů.
A divíte se? Název "BIO" je zprofanovaný a lidé nejsou hloupí. Tedy ve své většině. Objevuje-li se na pultech supermarketů Biokáva, Biobanány, bioborůvky a jiné podobné "biovýrobky", tedy kdy jde o viditelnou lež, přestávají lidé prodejcům věřit. Obchodníci totiž stále viditeněji, v honbě za zlatým teletem, podvádějí své zákazníky a to se jim musí vymstít. Heslo obchodníků "náš zákazník - náš pán" již dávno neplatí. Zákazníka je nutno co nejvíce oškubat, třeba podvody s biovýrobky a nebo polopravdivými či dokonce lživými reklamami.
Také si raději koupím potraviny nebo ovoce které neprocestovalo polovinu zeměkoule a stejně nemá tu správnou chuť a vůni jako tuzemské.
C. Sangrail
Přesně tak. Pokud "biopotravina" přijela z jiného kontinentu, je možná stále "bio", ale ekologicky smýšlejícího člověka spíš odrazuje. Mně osobně se hnusí myšlenka, že obyčejné jablko musí přijet do země, která jablky oplývá, z opačné strany Jižní Ameriky.