Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Maso prošlé či bez ‚původu‘. V Praze měla problém každá třetí hospoda

Veterináři od ledna do září zkontrolovali 5500 stravovacích zařízení, chyby našli u patnácti procent z nich. Nejčastěji se prohřešky týkaly sledovatelnosti potravin, létaly pokuty v řádech milionů korun.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

D. Nový 778

5. 10. 2015 9:59

vinností je mnohem víc, než by si obyčejný hospodský myslel.

0 0
možnosti

D. Nový 778

5. 10. 2015 9:58

Navíc mi z MěVS poslali vyrozumění, že (vlastně bych měl být rád) mi dali tu nejmenší možnou pokutu a zároveň, že mi mohli dát pokutu až 2 miliony korun (což by pro mě bylo likvidační, přišel bych o svůj byt a moc by mi toho nezbylo) . Dali mi tím nepřímo najevo - máme nad vámi moc a můžeme vás klidně zlikvidovat. Co třeba napsat: Můžeme vám dát pokutu až 2 miliony (a zároveň uvést) výše této pokuty se však dává s ohledem na ... (velikost restaurace, její tržby, zjištěný majetek viníka apod.), aby nebyla likvidační, kdy by se viník mohl kvůli pokutě dostat na dlažbu? MěVS jsem nepsal, mají více možností, jak reagovat. Nepředpokládám, že by se rovnou mstili a posílali mi do restaurace jednu kontrolu za druhou, ale hygiena, ČOI, ČSZI a podobné instituce si vždycky něco najdou, pokud chtějí a vždycky vám můžou dát byrokraticky pokutu. Mým svědomím je částečná nevědomost - a to podnikám již přes 20 let a myslím, že toho vím hodně. Nedávno jsem si nechal dělat BOZP a PO od profíků a těch po

0 0
možnosti

D. Nový 778

5. 10. 2015 9:45

Mám malou restauraci. U mě byli také - MěVS. Dodací listy od masa jsem neměl na provozovně, ale u účetní. Domluvili jsme se, že jim je přepošlu e-mailem. Poslal jsem je hned druhý den. I když jsme se domluvili, dodací listy na zmrazené maso jsem odeslal hned druhý den, tyto prošly řádně účetnictvím měsíc před kontrolou (tzn. nevytiskl jsem si nějaký dodatečně zfalšovaný dodací list) nikdo nebyl otráven a kvalita masa byla v pořádku, dostal jsem pokutu celkem 5.000,- Kč jen za to, že jsem nedodržel povinnost mít dodací listy od masa na provozovně. K čemu tedy slouží takovéto nařízení? Kde si mám zjišťovat kdy kde a jaká další nová povinnost vyjde na podnikatele v pohostinství. O tomto jsem nevěděl. Trest za nevědomost = 5.000,- Kč. Většina normálních kontrol funguje tak, že nejdřív vás informuje a pokud se přestupek opakuje, pak vám dá pokutu - např. Policie ČR a i kontrola z hygieny - tam bylo 14 dní na odstranění závad a pak přišly znovu si to zkontrolovat. MěVS jsou to byrokrati.

0 0
možnosti