Tři z deseti Čechů dostávají stravenky nebo obědvají v závodní jídelně. Na obě možnosti přispívá zaměstnavatel a stát mu umožňuje, aby si příspěvek zahrnul do nákladů. Tím si zaměstnavatel snižuje daň z příjmu.
Ministr financí Miroslav Kalousek považuje podporu části zaměstnanců za diskriminaci ostatních lidí a prosazuje, aby příspěvky na stravování nešlo do nákladů zahrnout. Zaměstnavatel může dál svým zaměstnancům přispívat, zaplatí to ale ze svého čistého zisku.
Tento záměr, obsažený v návrhu reformy daní a odvodů, vzbudil odpor asociace Apropos. Podle jejího šéfa Miroslava Sedláka firmy přestanou jídlo dotovat, restaurace a poskytovatelé stravenek zkrachují a lidé začnou jíst nezdravě.
Otázka LN:Jaký dopad bude mít navrhované omezení zaměstnaneckých benefitů podle plánu ministrstva financí? Je to důvod ke generální stávce, jak hrozí odbory, nebo se tím zvýší spravedlnost systému?
Cílem vlády je zpřehledňovat české podnikatelské prostředí a daňový systém. Dnešní roztříštěné výhody pro některé zaměstnance chceme nahradit univerzálním paušálem, který bude spravedlivý ke všem. Určitě to není důvod ke generální stávce, protože nepochybuji o tom, že i odbory chtějí pro své členy jednoduchý a přehledný systém. |
Připustil, že po zrušení stravenek by lidé jíst nepřestali. Podle něho by ale jedli nezdravě. "Místo teplého oběda v restauraci by si nosili svačiny a po několika letech by se zhoršilo jejich zdraví," dodal.
Podle Hany Sadílkové, specialistky na výživu, zdraví neovlivňuje teplota jídla, ale jeho složení. "Podle mých zkušeností je problém najít v restauracích zdravé jídlo, všude mají převahu smažené, tučné pokrmy. Syrová zelenina, syrové ovoce či jídla z biosurovin jsou k dostání málokde. A pokud jsou, do oběda v ceně stravenky se nevejdou," řekla.
Největší strojírenský podnik v zemi, společnost Škoda Auto, o zrušení podpory stravování ve svých závodních jídelnách neuvažuje. "Podpora závodního stravování patří mezi významné benefity našich pětadvaceti tisíc zaměstnanců a v žádném případě ji omezovat nebudeme," řekl LN mluvčí automobilky Rudolf Dreithaler.
Svou závodní jídelnu nebude rušit ani slévárna Beneš & Lát, zaměstnávající 310 lidí. "Příspěvek na stravování zachováme v plné výši, je to standardní benefit," řekl ředitel firmy Lumír Al Dabagh.
Zrušení daňových výjimek u benefitů má podle Kalouska vytvořit stejné podmínky pro všechny. "Debata by se neměla smrsknout na to, jestli jsou stravenky výhodné nebo ne. Strategie by měla znít, zrušíme všechny výjimky hlava nehlava, které nemají v daňovém zákoně co dělat. Bez diskuse," uvedl Aleš Michl, analytik Raiffeisen Bank.