Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Frgály následují syrečky. Brusel je uzná za valašskou specialitu

Evropa

  14:09
VELKÉ KARLOVICE - Tradiční valašský frgál bude chránit zeměpisné označení Evropské unie. Přihlašovací řízení skončilo, nabytí účinnosti zápisu se očekává v nejbližších týdnech, řekli dnes novinářům zástupci pekařů ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Pekaři z Valašska se spojili do sdružení Valašské lidové tradice.

Soutěž o nejlepší valašský frgál foto: ČTK

"Do konce roku by měl proběhnout zápis u Evropské komise, poté by se měl objevit v databázi Úřadu průmyslového vlastnictví," uvedla hospodářka sdružení Alena Pištěláková.

Označení "valašský frgál" budou moci pro své výrobky používat pekaři, kteří mají provozovnu pouze na vymezeném území. "Území vzniklo průsečíkem tří historických map Valašska," uvedl jednatel sdružení Pavel Vašut. "Všichni, kdo nepečou na vymezeném území, nebudou moci svůj koláč nazývat valašským frgálem," podotkla Pištěláková. Pekárna musí mít na daném území provozovnu, sídlo firmy může být jinde.

ČTĚTE TAKÉ:

Pekaři budou také muset dodržovat určitou recepturu, složení těsta a náplně. "Jedná se o ochranu jednodruhových koláčů, tedy například makového, tvarohového či hruškového," podotkla hospodářka sdružení. Jednotlivá pekařství však budou moci zachovat svá specifika. Dodržování podmínek bude kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Sdružení pekařů založila majitelka pekařství ve Velkých Karlovicích Jana Kasalová, iniciovala také zahájení přihlašovacího řízení zeměpisného označení. Letos v lednu však nečekaně zemřela. "Když jsme chystali přihlášku v roce 2007, trvalo to asi rok, bylo to hodně náročné," podotkla Pištěláková.

V té době mělo sdružení tři členy, nyní jich je 14, kteří reprezentují asi 80 procent produkce frgálů na Valašsku. Sdružení po zápisu vytvoří certifikát, který budou pekaři používat při označování výrobků a provozoven. Sdružení není uzavřené. Kdo splní podmínky a požádá o členství, bude přijat.

Ochrana Evropské unie

EU rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). První dvě jmenované známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Zaručené speciality jsou zase výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení.

Karlovarské oplatky.

Na unijních seznamech výrobků s chráněným označením figuruje zhruba tisíc různých produktů, z nichž více než tři desítky jsou z České republiky. Jsou to třeba Mariánskolázeňské oplatky, Pardubický perník, Hořické trubičky, Karlovarské oplatky či České pivo.

Autoři: ,