V tuzemských restauracích na rozdíl od situace v řadě cizích států většinou vychází cenově výhodněji pivo než nealkoholické nápoje.
Povinné zavedení lacinějšího nealkoholického nápoje je podle viceprezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Pavla Hlinky nařízení pro nařízení, které žádný pozitivní dopad mít nebude.
Spotřeba piva klesá
|
Většina restaurací podle něj už nyní na požádání hostům vodu z vodovodu podává, žádné masivní rozšiřování prodávaného sortimentu o levné sodovky tak není možné očekávat. Problém je prý psychologický.
"Po úspěšném nařízení, kolik mají stát minerálky, by se například příště mohlo ministerstvo zdravotnictví rozhodnout nařídit zlevnění jídel z hovězího masa, které je zdravější než vepřové," dodal s nadsázkou šéf oddělení cestovního ruchu SOCR s tím, že vměšování státu do tvorby cen považuje za nepřípustné.
Nařízení vedou k deformaci trhu
Podobně se vyjádřil také výkonný tajemník Svazu výrobců nealkoholických nápojů Zdeněk Huml. "Svaz považuje tento návrh za nepřípustnou cenovou regulaci trhu, která je v přímém rozporu s příslušnými pravidly platnými pro tuto oblast v rámci legislativy Evropské unie," poznamenal.
Podobná nařízení podle něj vedou k deformaci trhu a mohou vést k příklonu zákazníků k levným méně kvalitním produktům. Asociace hotelů a restaurací v již úterý pohrozila, že se proti návrhu bude bránit soudní cestou.
"Nám se to samozřejmě jako výrobcům pitné vody líbí," poznamenal naopak předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR František Barák.
Některé podniky nabízejí kohoutkovou vodu zdarma
Vodárenské firmy se již několik let snaží propagovat podávání kohoutkové vody v restauracích. Největší tuzemská vodárenská skupina Veolia Voda ČR například v rámci zvláštního projektu nabízí zvláštní karafy a mediální podporu restauracím, které začnou nabízet svým hostům vodu z vodovodu.
"I s regiony máme v projektu Čerstvou kohoutkovou? Stačí říct! přes 600 zapojených podniků," řekla mluvčí největší tuzemské vodárenské skupiny Veolia Voda ČR Marcela Dvořáková. "Některé restaurace vodu z kohoutku zpoplatnily, ale je hodně podniků, kde vám dají sklenici či karafu vody zdarma," dodala. V západní Evropě je voda k jídlu zdarma v nabídce restaurací běžná záležitost.
"To, že nealko není levnější než pivo není vina pivovarníků. Je to vina výrobců nealkoholických nápojů, obchodníků a hospodských," řekl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.
Náklady na výrobu piva, jehož výroba je navíc podstatně složitější než například pouhé stáčení minerální vody, jsou podle něj výrazně vyšší než u nealkoholických nápojů. Z půllitru desetistupňového piva navíc pivovarníci odvádějí státu 1,60 Kč ve formě spotřební daně.
Heger navrhuje i zákaz kouření v restauracích
|