Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Mlékařské křtiny: natřete si nátěrku, nebo máslovou pomazánku?

Slovensko-cest

  10:55
PRAHA - Jednoduchá, nenásilná a obecná by měla být změna názvu pomazánkového másla, které se musí přejmenovat, protože podle předpisů Evropské unie neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku. Na co nejjednodušší změně se shodují reklamní kreativci i výrobci. Navrhují například název máslová pomazánka nebo nátěrka.
Pomazánkové máslo – ilustrační foto.

Pomazánkové máslo – ilustrační foto. foto: ČTK

"Budeme se snažit, aby podoba byla co nejvíce shodná. To je velmi důležité i pro spotřebitele, kteří jsou na Jihočeské pomazánkové máslo zvyklí v té podobě, v jaké je dnes. Co se týče změny názvu výrobku, už jsme o nich samozřejmě přemýšleli, ale zatím podrobnosti nemůžu sdělit," řekla mluvčí společnosti Madeta Marta Faktorová.

Dodala, že změnu názvu bude řešit sama firma bez potřeby najímat reklamní agenturu. "Tendr vyhlašovat určitě nebudeme, tuto situaci vynucenou rozhodnutím evropského soudního dvora bude řešit naše marketingové oddělení," uvedla Faktorová.

ČTĚTE TAKÉ:

Tendr v souvislosti se změnou názvu neplánuje vyhlásit ani společnost Choceňská mlékárna, která vyrábí Choceňské pomazánkové máslo. Pravděpodobná podle ní není ani změna grafiky.

"Změna tradičního názvu nebude pro nikoho jednoduchá, a tak ji nebudeme ještě víc komplikovat změnou grafické podoby, ta by v tomto okamžiku opravdu nebyla na místě," míní manažer nákupu Choceňské mlékárny Petr Pirochta.

Anketa

Jak by se mělo nově jmenovat pomazánkové máslo?

Roztíratelný tuk 37
České pomazánkové 212
Máslová pomazánka 418
Tuzemské pomazánkové 20
Nátěrka 15
Pomázlo 33
Pomazánkové 90

Podle něj na další osud pomazánkového másla bude mít vliv státní opatření. "Pokud dojde k implementaci nařízení EU do české legislativy, pak záleží na zákonodárci, jak ji provede," uvedl Pirochta. Lepší by podle něj byla varianta, kdy bude nutné zvolit jen jiný název při ponechání receptury a klíčových parametrů výrobku.

"Ve druhém případě nebude recepturu, parametry ani název řešit nic, a pomazánkové máslo se rozpustí v záplavě pomazánek různých kvalit, jak se to v nedávné historii stalo podle stejného scénáře na Slovensku," podotkl Pirochta.

Tuzemák se zakořenil

Nově vytvořený název by podle reklamního textaře a kreativce Petra Voborského v ideálním případě stejně jako doposud měl pojmenovat celou kategorii výrobků. "Podle mě správnou cestou je vytvářet pojmenování s ambicí, že mohu pojmenovat celou kategorii. Tak jako lux, xerox, jeep nebo nedávno jiný úspěšně vyřešený eurooříšek tuzemák," řekl Voborský.

Jednoduše by nový název vyřešil kreativní ředitel agentury Ogilvy & Mather Tomáš Belko. "Jen bych to pootočil a z pomazánkového másla udělal máslovou pomazánku," navrhuje. Desítky názvů pro pomazánkové máslo navrhli uživatelé Facebooku, kteří komentovali příspěvek na stránce známého kulinářského blogu Cuketka.cz.

Diskuse se zúčastnil také kreativec a sloupkař webu Médiář.cz Marek Prchal, který navrhl slovo nátěrka. "Pomazánka je zavádějící, protože ty jsou většinou jiné konzistence," řekl Prchal. Stejně se vypořádali s koncem pomazánkového máslu na Slovensku, kde už je osm let nabízeno jako natierka.

Autoři: ,