22. září 2015 7:00 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Myši a hromadění odpadků. Inspekce
letos zavřela přes 170 provozoven

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Zařízení v prostorách kuchyně (fritéza, toustovač, plotýnky sporáku atd.)... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Zařízení v prostorách kuchyně (fritéza, toustovač, plotýnky sporáku atd.)... | foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
PRAHA Myší trus, plíseň, hmyz, zanedbaný úklid či hromadění odpadků. Tak vypadají nejčastější prohřešky pohostinných zařízení a malých obchodů. Státní zemědělská a potravinářská inspekce jich od začátku roku nechala zavřít více než 170. Nejčastěji šlo o restaurace a rychlá občerstvení.

„Mezi nejčastější provinění patří jednoznačně zanedbaná hygiena, tedy prašné prostředí, zašlá špína a nečistota na podlahách i u kuchyňských spotřebičů a nástrojů. K varovně častým prohřeškům patří také výskyt plísní na zdech uvnitř prostorů přípravy pokrmů, ale také stopy po přítomnosti a působení hlodavců, jako je například myší trus či samotní uhynulí hlodavci,” uvedl pro lidovky.cz Radoslav Pospíchal, tiskový mluvčí SZPI.

Problémy se ale netýkaly pouze zázemí, mnoho zařízení získalo štítek „zavřeno” i díky tomu, že se myši a další škůdci pustili do skladovaných potravin. Některé provozovny využívaly své prostory například jako sklad věcí, které s podnikáním a vařením jídla vůbec nesouvisely. Navíc mohly ovlivnit kvalitu či bezpečnost potravin. Již dříve například inspekce zveřejnila snímky zachycující postel, kolo či lyže v kuchyni v lešanské „Hospodě na hlavní.”

„Častým pochybením je i chybějící přívod teplé tekoucí vody u umyvadel určených k mytí rukou zaměstnanců, u dřezů určených k mytí potravin a nádobí či na záchodech pro zaměstnance. Dále se také četněji objevuje přerušení chladícího nebo mrazícího řetězce potravin a všeobecně nežádoucí podmínky pro skladování potravin,” řekl Pospíchal. Nejvíce zavřených provozoven hlásí Praha, Plzeň a okolí Brna a Kolína.

Falšuje se smažený sýr, svíčková i pivo

Kromě hygienických podmínek inspekci zajímá i falšování pokrmů. Nedávno tak kontrola přišla například na klamání spotřebitele označením smažený sýr, ačkoli byla většina mléčného tuku nahrazena rostlinným, což legislativa zakazuje.

„Pochybení zjišťujeme rovněž u nabízených pokrmů či nápojů. Jako příklad můžeme uvést nižší porce masa oproti deklaraci na jídelním lístku, či nahrazování hodnotné složky za levnější alternativu. Takovým příkladem může být smažený sýr, který není vyrobený z mléčného tuku, ale tuku jiného, tudíž nemůže být označen jako sýr. To samé platí u pokrmu s názvem ‚svíčková na smetaně,’ u kterého je smetana nahrazena levnější alternativou na bázi rostlinných tuků,” poznamenal Pospíchal.

Inspekce zjistila nekalé praktiky i při nabízení čepovaného piva. V nápojovém lístku bývá často nabízeno pivo jako 12 °C ležák, ve skutečnosti je ale podáván ležák s nižším stupněm nebo dokonce pivo výčepní.

(Fotogalerie zachycuje provozovny ve stavu, v jakém je našla inspekce při kontrole)

V kuchyni Hospody Na Hlavní v Lešanech byly skladovány předměty nesouvisející s předmětem činnosti (lyže, kolo, postel, čisticí prostředky, atd.) a celkové uspořádání kuchyně neumožňovalo odpovídající údržbu, čištění a dezinfekci.
Taktéž ve sklepních prostorách skladu milevského obchodu inspektoři zjistili masivní výskyt kolonií černých plísní na všech stěnách a stropě, včetně opadané omítky. Ve skladu dále zjistili značné množství odpadu a předmětů nesouvisejících s předmětem činnosti.

„Klamání spotřebitele či zavádějící údaje se nevyhýbají ani rozlévanému vínu, u kterého dochází ke klamavému označení odrůdy či původu. Zjišťujeme také případy nedostatečného či absentujícího označení alergenů u nabízených pokrmů,” dodal Pospíchal.

Za nečistoty a výskyt škůdců hrozí provozovatelům pokuty až deset milionů korun. Sankce za uvedení nebezpečných potravin na trh je ale daleko vyšší. V takovém případě se může vyšplhat až na částku 50 milionů korun.

„Kontrolovaná osoba má možnost po splnění opatření, například po úklidu nebo deratizaci, informovat inspekci o nápravě. Pokud jsou pochybení odstraněna, inspekce uložený zákaz používání prostor uvolní. Informace o znovuotevření provozovny mohou spotřebitelé najít u konkrétních provozoven na webu Potraviny na pranýři v sekci Provozovny ” vysvětlil Pospíchal.

surŠarlota Šudrychová
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz