Podle vědců obsahuje palmový olej obzvlášť vysoké hladiny karcinogenních látek, které se produkují při teplotách nad 200 stupňů Celsia. Při rafinování surových olejů tak podobné látky vznikají. Škodlivých účinků by se měly obávat především rodiče malých dětí.
Vlna odporu proti palmovému oleji opadla. Naštvaní zákazníci už nevolají, hlásí supermarkety |
V Itálii došla kauza kolem palmového oleje už tak daleko, že některé obchodní řetězce začaly stahovat výrobky z palmového oleje ze svých regálů. Patří mezi ně i síť maloobchodů Coop, která však Nutellu dále nabízí.
Přes odpor části veřejnosti proti palmovému oleji společnost Ferero svůj vlajkový výrobek brání a stojí si za tím, že je zcela neškodný. Jak informoval server The Independent, firma trvá na tom, že palmový olej v pochoutce ponechá. Díky němu má totiž pomazánka hladkou texturu, které by s jinými oleji nebylo možné dosáhnout.
Nutelly se v reklamním spotu zastával i mluvčí firmy Vincenzo Tapella. „Palmový olej, který Ferrero používá, je bezpečný, protože pochází z čerstvě vymačkaných plodů a je zpracováván při omezené teplotě,“ uvedl.
Podle agentury Reuters ale není případné zhoršení kvality výrobku jediným problémem. Palmový olej lze nahradit třeba tím z řepky nebo slunečnice, tento krok by ale výrazně zvedl výrobní náklady.
Mizející pralesy, škodlivý vliv na zdraví. Svět se bouří proti palmovému oleji |
Palmový olej nevyvolává rozbroje poprvé. Lidé se proti němu bouřili už několikrát. Obava panuje hlavně z jeho vlivu na zdraví. Ekologové navíc upozorňují, že kvůli němu mizí rozsáhlá území tropických pralesů.