17. listopadu 2015 18:30 Lidovky.cz > Byznys > Firmy a trhy

Oblíbenost ciderů roste. Čeští výrobci zvyšují výrobu a plánují expanzi do zahraničí

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
Výroba ciderů | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Výroba ciderů | foto:  Dan Materna, MAFRA
PRAHA Oblíbenost ciderů a jejich skokový růst na českém trhu dokazují nejen sociální sítě v počtu takzvaných „liků“, ale především samotní výrobci a distributoři. V loňském roce se jich v maloobchodech prodalo přes 16 tisíc hektolitrů a lidé za ně utratili 112 milionů korun, vyplývá z údajů společnosti Nielsen.

Toho si všímají především pivovary, které stejně jako v minulých letech i letos nasadily nové zahraniční značky a příchutě. Na své si ale přišli i čeští výrobci, kteří hlásí zvýšení výrobní kapacity a expanzi na zahraniční trh.

„Cider je teď ve fázi skokového růstu - meziročně se bavíme o stovkách procent. Je to hodně dynamické a neodhadnutelné, ale i v příštím roce to očekáváme podobně,” uvedl pro server Lidovky.cz odborník na cidery a spolumajitel obchodu Opilý jabko Daniel Rufer.

Mezi nové značky, které se v letošním roce objevily na českém trhu, patří například britský Strongbow nebo švédský Kopparberg.

„Značka Strongbow se stala na českém trhu lídrem v kategorii ciderů, patří mu více než polovina tržního podílu v obchodech. Nejvíce si čeští konzumenti oblíbili příchuť Gold Apple, což platí i celosvětově, další příchutě jsou v těsném závěsu,” řekla Jana Pikardová, PR manažerka společnosti Heineken, do jejíhož portfolia Strongbow patří.

Višeň, máta, ostružina

Oblíbenost ciderů s sebou přináší také nové varianty a příchutě. Pivovar Staropramen letos doplnil nabídku třešňové varianty cideru Carling také o cider s chutí máty a limetky.

„Striktně řečeno, cider znamená čistě jablka. Cokoliv jiného cider není. Cideru z hrušek se třeba říká perry. V tomhle ale asi není zapotřebí být striktní, i ostatní příchutě lze podle mého jako cider brát, pokud jsou alespoň poctivě vyrobené. My třeba nabízíme cider z granátových jablek, kterému se opravdu cider říkat nestydím, neboť je fantastický,” podotkl Rufer. Podle něj se pravidelní zákazníci postupně přiklánějí k sušším a říznějším ciderům, které se vyznačují vyšší kvalitou.

Nabídku rozšířila také dánská značka Somersby, ta uvedla na český trh příchuť ostružiny. „Na příští rok připravujeme rozšíření sortimentu. Díky dobrým prodejním výsledkům v České republice jsme od výrobce letos získali výhradní distribuci také pro Slovensko,” sdělil Petr Samec, mluvčí Budějovického Budvaru, který značku Somersby v Česku distribuuje.

Expanze české výroby

Růst poptávky zaznamenávají rovněž čeští výrobci. Ti vsázejí na česká jablka, mnohdy také na české sklo či etikety. V mnohých případech plánují výsadbu vlastního sadu.

„Na sezónu 2016 předpokládáme zdvojnásobení výrobní kapacity a expanzi na zahraniční trhy,” poznamenal Pavel Železný, obchodní zástupce Magnetic Apple.

Růst segmentu potvrdil také Filip Slouka, výrobce značky Rossbach: „Meziročně objem naší výroby vzrostl o 100 procent.” Rossbach, který sbírá jedno ocenění za druhým, letos mimo jiné zvítězil v testu kvality ciderů MF DNES.

Každým rokem také roste společnost F.H.Prager, která kromě ciderů vyrábí mošť i limonády s netradičními příchutěmi. Zakladatelé značky původně začínali v malém sklepě, poté přesídlili výrobnu do bývalého pivovaru Kročehlavy v Kladně. Na sedmi stech metrech čtverečních zde má své místo moštárna, kvasné tanky, stáčírna i sklad. Podle Cyrila Holuba, spoluzakladatele společnosti, ale tyto prostory zakrátko přestanou stačit. „Brzy bychom se rádi rozšířili i do exteriéru, vytvořili tu venkovní zahrádku a část výroby, která může být venku, umístili tam,“ popsal Holub na konci října plán společnosti pro Lidové noviny.

Složení a trvanlivost

Složení jednotlivých značek se liší výrobce od výrobce. Menší značky se často vyznačují jednoduchým složením, kratší trvanlivostí a zvýšenými požadavky na skladování.

„Vždy je důležité začít u složení. Pokud má cider složení na několik řádků, má v sobě cukry, konzervanty, umělá aromata, barviva, bude podle toho zákonitě i chutnat. Takto se ve většině případů vyrábí supermarketový cider. To odpovídá dlouhé trvanlivosti, navíc se lacině podbízí středoproudové chuti. Pravý cider v sobě z mého pohledu nemá konzervanty, nepyšní se trvanlivostí dva roky a várku od várky se liší,” vysvětlil Rufer. Jeho slova potvrzuje i výše zmíněný test MF DNES. V něm propadly cidery velkých průmyslových výrobců a to především díky umělé chuti.

Na světě existuje několik druhů ciderů, nejrozšířenější je ale francouzský cidre (čti sídr), jehož výrobní pravidla jsou nejpřísnější. Musí se vyrábět pouze z jablek, cokoli dalšího je nepřípustné. Britský cider (čti sajdr) má oproti tomu pravidla méně striktní, může být doslazován a jinak upravován. V Británii je cider hodně oblíbený, připadá ho nejvíce na jednu hlavu.

Fotogalerie mapující výrobu cideru F.H.Prager

Firma F. H. Prager se zaměřuje na výrobu ciderů. Na snímku jeden z šéfů Cyril Holub.
Firma F. H. Prager se zaměřuje na výrobu ciderů. Na snímku jeden z šéfů Cyril Holub.

„Na náš trh v menší míře pronikají i různé další varianty, jako německý neperlivý řízný Apfelwein, nebo španělská, z výšky nalévaná sidra. Názvem se výrobci většinou hlásí k výrobní tradici. Například český Cidre Kliment je typický cidre francouzského stylu, ve velkých lahvích s korkem, naproti tomu třeba F.H.Prager je stylem klasicky britský cider,” popsal Rufer.

  • 3Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Vedoucí ekonomického oddělení

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Hl. m. Praha, Středočeský kraj

Najdete na Lidovky.cz