Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Ozařujme potraviny. E.coli odhalila rizika návratu k přírodě

Ekonomika

  13:18
LONDÝN - Smrtelná nákaza způsobená zeleninovými klíčky ze severoněmecké biofarmy by měla upozornit Němce na důsledky zavrhování vědeckého pokroku v produkci a ochraně potravin, proti němuž už dlouho bojují němečtí Zelení a jejich spojenci v Evropské unii.

Propuknutí epidemie je bolestným důkazem toho, že "přírodní" potraviny nejsou pro spotřebitele vždy lepší ani bezpečné, napsal dnes list The Wall Street Journal Europe.

Německé úřady o víkendu potvrdily, že nákaza pochází z klíčků pěstovaných na biofarmě u Hamburku. Vyžádala si již 36 obětí na životech a nakaženo bylo přes 3200 lidí. Farmáři mezitím požadují stamiliony eur odškodnění a objevují se výzvy k celoevropskému certifikačnímu systému bezpečnosti potravin. Podle WSJE však žádná certifikace E.coli z potravin neodstraní.

Bezpečná Amerika ozařuje potraviny
List připomíná, že za nejlepší způsob vymýcení smrtících bakterií z jídla vědci už dávno uznávají ošetřování pomocí ozařování nebo ionizování, které deaktivuje téměř 100 procent takovýchto bakterií. Americký Úřad pro potraviny a léčiva jej označil za bezpečné již před 50 lety, západní Německo však tuto metodu zakázalo už v roce 1959 a umožňuje jen několik výjimek.

Problém je podle listu v tom, že termín "ozařování" zní jako něco, co se stalo tříoké rybě Blinky v řece pod jadernou elektrárnou ve Springfieldu ze seriálu Simpsonovi. Žádná z mnoha desítek studií však nenalezla důkaz, že by ošetření potravin nepatrnou dávkou radiace mělo jakékoli účinky na lidské zdraví. Na bezpečnosti této metody se shodují lékařské asociace, Světová zdravotní organizace (WHO) nebo Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO).

Iracionální strach z radiace
To ovšem nijak nebrání účinným mediálním kampaním nátlakových skupin, které ještě neviděly žádnou potravinářskou technologii, které by se nebály, píše WSJE. Strach lidí z radiace zneužívá ve svých publikacích i s pomocí obrázku Blinkyho Sdružení spotřebitelů biopotravin (Organic Consumers Association).

Ozářená tříoká ryba Blinky ze seriálu Simpsnovy.

Jejich březnový článek v tiskovině "Activist Post" dokonce navzdory všem vědeckým poznatkům tvrdí, že "zmutované" ozářené potraviny "jsou příčinou mnoha forem rakoviny a genetických změn".

Ve světě je kvůli povinnosti označování a negativnímu vnímání v důsledku nedostatečné informovanosti ozařováno jen necelých deset procent potravin; nejvíce v USA, kde se to týká masa, vajec a některých druhů ovoce a zeleniny. V Evropě je obecně bezpečnost potravin tímto způsobem zajišťována mnohem méně a do Evropy se mohou dovážet jen ozářené byliny a koření.

Simpsnovi už vědí
WSJE však připomíná, že i Simpsonovi se od hysterického strachu posunuli ke vnímání druhé stránky vztahu potravin a technologií. Když se Marge v roce 2009 pokoušela přejít na "bio", mohla jen sledovat, jak jí nakoupené potraviny bez "éček" a "chemie" u pokladny bioprodejny shnily a seschly, ještě než je mohla zabalit.

Autor: