Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Pečeme i zuby, paragrafy nebo auta, říkají majitelky originální pekárny

Ekonomika

  7:00
PRAHA - Vůně koření a medu vábí do pekárny Perníčkův sen, kde Helena Nováková se svojí švagrovou již dva roky ručně vykrajují formičkami tvar za tvarem.

Češi překvapili, perníčky jedí celoročně, shodují se majitelky pekárny Perníčkův sen Helena Nováková a Kateřina Lipšerová. foto: Michal ŠulaLidovky.cz

LN: Z jakých ingrediencí se peče pravý perník?
Určitě z medu. Používáme jen ten kvalitní od včelaře. Pak přidáváme trochu cukru, který je důležitý pro konzistenci těsta. Dále máslo a sádlo, díky němuž jsou perníčky ihned vláčné. A samozřejmě směs perníkového koření, necháváme si ji míchat na míru. Netvrdíme tedy, že jsme výkřikem zdravé výživy, která je teď módní. Žádné raw dezerty, ale opravdu tradiční receptury.

Potvrzeno. Valašský frgál se oficiálně zařadil mezi evropské speciality

LN: Vhodná doba na pečení vánočních perníčků je už pryč?
Záleží na receptuře. Když upečeme svoje perníky, jsou měkké hned. Ale klasické domácí perníčky zdobené bílou polevou se vykrajují z pevnějšího těsta. Aby se tedy perníkové cukroví do Vánoc hezky uleželo, doporučujeme je péct kolem Mikuláše.

LN: Je tedy vůbec možné upéct si měkké perníčky na poslední chvíli?
Existuje pár zásad. Cukroví se nesmí přepéct, zároveň by mělo být dostatečně silné. Když perníky vyndáme z trouby, ještě horké je potřeme rozšlehaným vajíčkem. Na rozpáleném plechu je nenecháváme, obzvláště malé tvary, příliš dlouho. Jakmile se vajíčko zatáhne, perníky sesypeme a ihned uložíme, nejlépe do plastové bedýnky. I když budou trochu vlažné, vůbec to nevadí. Eventuálně můžeme využít vlhčí sklep nebo si pomoci vložením rozkrojeného jablka. Vůbec nejhorší je upéct hromadu perníků a nechat je na vzduchu i do druhého dne. Cukroví začne okamžitě vysychat.

Češi překvapili, perníčky jedí celoročně, shodují se majitelky pekárny...
Češi překvapili, perníčky jedí celoročně, shodují se majitelky pekárny...

LN: Jaké produkty ve vaší pekárně vznikají?
Pečeme měkké perníčky rovnou k jídlu, mazané povidly, s rumovou, citronovou polevou, nugátovou pomazánkou nebo meruňkovou marmeládou. Perníky samozřejmě také zdobíme. Máme i jednu specialitu, na kterou jsme hodně pyšní – perníkový závin Sakrajda, ten má už spoustu stálých zákazníků. Náš hlavní záměr je dělat perníčky trochu jinak. Češi sice jsou perníkový národ, ale chuť perníčků jim zkazily pouťové perníky, které nejsou vždy chutné a leckdy ani hezké.

LN: Kolik perníčků ve vaší pekárně denně upečete?

Potravinářské průšvihy aneb Jak se vyhnout nekvalitním potravinám

V listopadu jsme zpracovaly zhruba dvě tuny těsta. Dnes naše pekařka vykrojila asi 400 stromečků, 200 velkých sněhuláků. Do toho pekla stovku dalších tvarů, takže si myslím, že dnes upekla asi 800 kusů. A to máme teprve dvě hodiny odpoledne. V prosinci navíc v pekárně jedeme od šesti ráno do desíti hodin večer. Upečeme tedy asi 1500 perníčků denně.

LN: Kromě běžného prodeje připravujete i zakázky pro velké firmy. Mají nějaká specifická přání?
Nejrůznější. Pekly jsme už perníkové zuby, různé typy aut nebo paragrafy. Pro jednu reklamní agenturu jsme dělaly hypercube (velkou reklamní plochu –pozn. red.) i perníkový plakát pro divadelní představení. Nejraději vyrábíme 200 až 300 kusů perníčků. Požadavky na tisíc až dva tisíce kousků už zavání velkovýrobou a do té se pouštět nechceme. Pak už bychom neuhlídaly kvalitu výroby ani zdobení a balení.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!