Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Pečivo podraží, o kolik záleží na vyjednávání pekáren s obchodníky

Ekonomika

  17:59
PRAHA - Pečivo na pultech tuzemských obchodů patrně brzy podraží. Pekaři, kterým v důsledku výrazného růstu cen obilí vzrostly náklady, chtějí, aby jim obchodníci začali za jejich výrobky platit více než doposud. Možný růst cen připouštějí již také některé obchodní řetězce.
Cereální pečivo - ilustrační foto.

Cereální pečivo - ilustrační foto. foto: Shutterstock

O kolik ceny chleba a pečiva vzrostou, rozhodne ostré vyjednávání velkých pekáren a řetězců v příštích týdnech, zjistila agentura v anketě mezi výrobci a prodejci.

"Chceme zvýšit ceny. O kolik, to nedokážeme říct, protože to bude otázkou jednání mezi námi a obchodními řetězci," uvedl generální ředitel společnosti Penam, druhé největší tuzemské pekárny, Jaroslav Kurčík. "My jsme nakupovali v létě tunu obilí za 2900 korun (za tunu), dneska ho nakupujeme za 5000 korun. To je obrovský nárůst ceny, to musíte promítnou do ceny pečiva nebo mouky," poznamenal šéf Penamu.

"Kdy budeme zvyšovat ty ceny, se nedá určit, ale kdybych to měl přiblížit, tak spíše k 1. listopadu," poznamenal Kurčík. Zdražení obilí pekárnu zasáhlo přesto, že má vlastní mlýny. Zvýšila již také ceny mouky, kterou prodává i jiným potravinářským firmám.

Ceny pečiva budou záležet na postoji dodavatelů

Zvýšení cen připustil například mluvčí supermarketů a hypermarketů Albert Lukáš Hora. "Ceny pečiva v prodejnách Albert se budou odvíjet od konečného postoje dodavatelů. Budeme se ale snažit zákazníkům nabídnout co nejnižší možnou cenu. Ta se bude odvíjet také od situace na českém trhu. Pokud by ale skutečně došlo ke změně u cen pečiva, rozhodně se nebude jednat o skok, který nastal v roce 2007, kdy cena rohlíku vzrostla až na 2,5 koruny," řekl Hora.

Vyšší ceny pečiva na pultech tuzemských obchodů si kvůli rostoucím cenám surovin dokáže představit také jednatel hypermarketů Globus Petr Vyhnálek.

Zda v následujících týdnech či měsících společnost Globus skutečně zvýší ceny pečiva, však nechtěl komentovat. Hypermarkety Globus mají vlastní pekárny, ve kterých vyrábějí hlavní část pečiva pro své prodejny, zbytek nakupují od průmyslových pekáren.

Češi jsou na ceny základních potravin citliví

Jednání o vyšších cenách nebude ale pro pekaře vůbec lehké. Na českém trhu panuje na evropské poměry nebývalá cenová konkurence. Český zákazník je na ceny základních potravin velmi citlivý. Obchodníci proto budou zdražovat pečivo jen velmi neradi. "Bedlivě sledujeme vývoj cen základních komodit pro pekařskou výrobu. Nevidíme důvod, proč by mělo dojít ke zvýšení cen u základního pečiva," reagovala na dotaz agentury mluvčí řetězce Tesco Eva Karasová.

Mlynáři již kvůli růstu cen obilí zdražili mouku a avizují další zvyšování cen. "Myslím,si, že během října dosáhne vzestup cen mouky dvě koruny za kilogram. Některé mlýny cenu zvýšily již nyní," poznamenal v rozhovoru pro aktuální číslo týdeníku Zemědělec Pavel Filip ze Svazu průmyslových mlýnů ČR. Letošní sklizeň je nejen nižší, ale také méně kvalitní než loňská.

Například u žita je využitelná pro potravinářství zhruba jen třetina z letošní úrody, kterou statistici odhadují na necelých 130.000 tun. Mlýny přitom potřebují přibližně 110.000 tun této plodiny.

Nedostatek bude i pšenice. Její spotřeba pro potravinářské účely v ČR se dlouhodobě pohybuje kolem 1,2 milionu tun. Využitelný bude asi jen jeden milion tun z jinak dostatečně veliké letošní produkce této obiloviny.

Chybějící obilí se tak bude muset nejspíše dovézt, což může znamenat další zvýšení cen, evropské ceny pšenice jsou totiž ještě o 500 až 1000 korun výše než v ČR.

Na rozdíl od Hory si Filip dokáže představit, že by se cena rohlíku mohla vrátit na 2,50 koruny, jak tomu bylo ještě před několika lety. Pekaři podle něj v současnosti dodávají rohlíky do obchodních řetězců zhruba za 62 haléřů za kus. Již dnes by však měli dostávat minimálně korunu. Po zdražení by oprávněně mohli požadovat 1,20 až 1,50 koruny, míní Filip.

"Myslím, že řetězce mají ještě prostor pro zvýšení cen placených producentům, navíc, když vidí, že výrobci jsou ve ztrátě," uvedl. Podle průzkumu Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR totiž v letošním prvním pololetí devět z deseti pekáren skončilo zejména v důsledku nízkých cen své produkce ve ztrátě.

Obchodní řetězce se v Česku dlouhodobě snaží držet ceny základních potravin, mezi něž chléb a rohlíky nebo housky patří, nízko. V ostrém konkurenčním boji obchodníků jsou tyto ceny jednou ze zbraní k nalákání zákazníků. Řetězce přitom od pekáren odebírají zhruba dvě třetiny jejich produkce.

Čtěte také

Drahé obilí rychle zdraží pečivo, rohlík by měl už brzy stát opět 2,50

Pekaři upozorňují, že ve srovnání s Evropou je v Česku například chleba nezvykle levný. "Mýtus levného chleba" podle nich vznikl před rokem 1989, kdy byla cena prakticky ze sta procent dotována. "V roce 1989 stál jeden kilogram chleba 4,40 Kč a za 20 let se tedy cena zvýšila čtyřnásobně.

Náklady na jeho výrobu a průměrná mzda v ČR se však za toto období zvýšily zhruba desetkrát," sdělil šéf pekárenského svazu Jaromír Dřízal.

Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...