Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Plechovkové pivo si české pivaře ani za 20 let nezískalo, je drahé

Ekonomika

  15:38
PRAHA - Pivo v plechovkách si české pivaře za dvě desetiletí jeho tuzemské výroby nezískalo, při koupi baleného piva stále jednoznačně upřednostňují láhve. Podíl plechovkového piva na výstavu tuzemských pivovarů pro domácí trh se v posledních letech pohybuje kolem tří procent, lahvové naopak tvoří téměř polovinu prodejů a jeho podíl rok od roku roste.

Plechovka piva foto: Reprofoto

Kromě tradicionalismu českých pivařů je podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého hlavní příčinou malé obliby plechovkového balení jeho cena. "Lahvové pivo je většinou ve vratných lahvích a tam cena obalu v ceně jednoho piva tvoří zhruba 50 haléřů.

Pivní plechovky

Nápad použít plechové konzervy, používané od začátku 19. století úspěšně k uchovávání potravin, také k prodeji piva se ve Spojených státech objevil už v roce 1909. Další čtvrtstoletí (poznamenané mimo jiné prohibicí) ale trvalo, než se povedlo tuto myšlenku uvést do života. První plechovky s chmelovým mokem se na pultech obchodů v Richmondu v americkém státě Virginie objevily před 75 lety, 24. ledna 1935.

Během následujících desetiletí prošly několika vylepšeními a v některých evropských zemích podobně jako v USA ovládly trh - například ve Švédku a Velké Británii se podíl piva v plechovkách pohybuje kolem 70 procent, jen o málo méně je to v Irsku. V dalších zemích, jako například v Polsku nebo Maďarsku, patří pivním plechovkám přibližně polovina trhu.

Plechovka je nevratným obalem a její cena tvoří v ceně jednoho piva nejméně tři koruny," uvedl. "Zálohované láhve jsou v porovnání s plechovkami ekologičtějším obalem. Rozvinutý systém vratných obalů je velkou výhodou českého pivního trhu, a to jak vůči životnímu prostředí, tak i vůči zákazníkům," řekl ČTK mluvčí Plzeňského Prazdroje Jiří Mareček.

Lidé si je vozí na dovolené
Prodeje v plechovkách pivovarům rostou v čase letních a zimních dovolených. Díky své nižší váze a nerozbitnosti jsou totiž plechovková piva oblíbeným nápojem na cestách.

"Plechovkové pivo u nás spotřebitelé preferují především kvůli jeho praktičnosti, to znamená snadné přenositelnosti a absenci nutnosti vracet obal v místě prodeje," uvedl mluvčí Pivovarů Staropramen Pavel Barvík.

Velkou část vyrobeného plechovkového piva tuzemské pivovary vyvážejí. "Plechovky tvoří přibližně 15 procent našeho exportu. Vyváží se na ´plechovkové´ trhy, jako například do Kanady, Finska, Norska nebo Dánska," uvedl Mareček. "Do těchto zemí vozíme přibližně polovinu piva v plechovkách a polovinu v lahvích," dodal.

Pasterované konzervy
Některé tuzemské pivovary se stáčení piva do plechu vyloženě vyhýbají. "Značka Bernard se řadí mezi prémiová piva, a proto pivo do plechu nestáčíme, a ani nepředpokládáme, že bychom v budoucnu stáčeli. Druhým důvodem je, že pivo nepasterizujeme, což je předpoklad pro stáčení piva do konzervy," řekl ČTK mluvčí Rodinného pivovaru Bernard Zdeněk Mikulášek.

Plechovka, ilustrační foto

Přes růst prodejů baleného piva v posledních letech zůstává českým specifikem vysoká obliba točeného piva. Podobné oblibě se hospodským natočený orosený půllitr těší pouze v Irsku, všude jinde pivaři preferují pivo balené.

Podle Veselého jsou důvody rostoucí spotřeby baleného moku především ekonomické. "Je to dáno faktem, že pivo v gastronomii, tedy převážně točené, má zhruba dvojnásobnou cenu proti pivu kupovanému v maloobchodě, tedy především lahvovému," uvedl.

Plastové je stále oblíbenější
Trendem posledních měsíců se na českém trhu stává pivo v plastových lahvích. Nabízí jej stále více pivovarů, i ty, které se mu dlouho vyhýbaly.

Balí do něj však spíše lacinější piva. Vzrůstající zájem o pivo v plastových lahvích dokládá i průzkum společnosti Nielsen, podle něhož prodej piva baleného v PET lahvích od loňského května do října vzrostl pětinásobně. Přesto je podíl tohoto obalu na celkovém výstavu zanedbatelný, v pololetí roku 2009 dosáhl zhruba půl procenta.

Někteří výrobci plní pivo také do méně obvyklých obalů, jimiž jsou například pětilitrové soudky. Zvláštností je pak samochladící soudek CoolKeg vyráběný Pivovary Staropramen. Dvacetilitrový sud za hodinu vychladí svůj obsah na optimální teplotu pěti stupňů Celsia, kterou následně udrží celých dvanáct hodin.

"Sud nevyžaduje žádná přídavná zařízení, příslušenství tvoří pouze výčepní sada, která je opakovaně použitelná," uvedl Barvík, podle nějž zájem o netradiční sud stále roste.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...