Prakticky v celé republice je totiž takový nedostatek vnitřností, že lidé například v Českých Budějovicích si jdou stoupnout před rybárnu raději dvě hodiny před otevřením, aby měli alespoň minimální šanci, že si domů odnesou vytouženou surovinu na rybí polévku.
A to do Štědrého dne zbývá ještě pět dní. Rybáři přitom tvrdí, že vnitřností je na trhu prakticky každý rok stejně. Problém ale spočívá v tom, že dříve si lidé většinou koupili domů živého kapra, zabili ho, vykuchali, hlavu a vnitřnosti použili na polévku a maso na pekáč.
Jenže v posledních letech se zažité vánoční zvyky v Česku trochu mění.
"Zákazník si koupí třeba půlku zabitého kapra a vnitřností k tomu chce jako ze dvou kaprů," říká Pavel Oberreiter z firmy Lesy a rybníky města České Budějovice. Suroviny pro rybí polévku je podle něj letos takový nedostatek, že firma nejen nemůže zdaleka pokrýt poptávku z vlastních zdrojů, ale nepochodí ani s nákupem u větších dodavatelů. "Je to vlastně jednoduché. Na trhu může být jen tolik vnitřností, kolik se vylovilo ryb," říká Oberreiter.
Mnoha prodavačům v rybárnách, kteří musejí denně třeba tisíckrát odpovídat zamítavě na otázku, zda mají vnitřnosti, už přitom dochází trpělivost. Na výloze jedné rybárny v Českých Budějovicích například už tři dny visí cedule s nápisem: Vnitřnosti jsou v každé živé rybě.
Další podrobnosti o nedostaku vnitřností najdete v sobotním vydání deníku