Agenturu o tom dnes informoval mluvčí SVS Josef Duben. Již během listopadu byly z trhu postupně staženy dvě šarže kuřecího od stejného polského výrobce v celkové hmotnosti přes deset tun.
"Celá zásilka byla zajištěna v místě určení, pozastavena, a bude vrácena," řekl Duben s tím, že maso se nedostalo do prodeje. Případ řeší středočeští veterináři.
SalmonelózaStřevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. |
"Šlo o mražená kuřecí prsa šťavnatá, vakuově balená po 0,8 kg, datum minimální trvanlivosti: 12. 04. 2012, Šarže:12102010, datum výroby: 12. 10.2010 od výrobce: P.P.H. CEES-POL Sp. z o.o.; Ul. Pólwiejska 29; 57-300 Klodzko, Polsko; Schvalovací číslo: PL 02080302 WE," uvedl Duben.
Prostřednictvím systému rychlého varování (RASFF) se členské státy EU vzájemně varují před nebezpečnými potravinami a krmivy, případně před potravinami nevhodnými k lidské spotřebě. Každý případ je předán příslušnému dozorovému orgánu dotčeného státu, který je povinen jej prošetřit.
Výzkumem se zabývá VŠCHT
Na obecně častější výskyt nebezpečné bakterie salmonely v kuřecím mase z dovozu nedávno poukázal test Vysoké školy chemicko-technologické. Podle výsledků, které v polovině září zveřejnila Agrární komora, šest z celkem devíti kontaminovaných vzorků tehdy pocházelo z Polska, u tří byla jako země původu uvedena ČR.
Podle AK však existuje podezření, že i surovina u těchto výrobků pocházela ze zahraničí. Uvedení čeští výrobci totiž většinu surovin pro svou výrobu dováží, uvedla tehdy AK.