10. srpna 2016 16:25 Lidovky.cz > Byznys > Moje peníze

Restaurace proti stravenkám: polovina
podniků by je nejradši zrušila

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Stravenky - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Stravenky - ilustrační foto. | foto:  František Vlček, Lidové noviny
PRAHA Polovina restaurací, které v současnosti přijímají stravenky, by byla pro jejich plošné zrušení a nahrazení jinou formou zaměstnaneckého benefitu. 71 procent restaurací se neobává výraznější ztráty tržeb, pokud by byly nahrazeny jinou formou daňově zvýhodněného příspěvku pro stravování zaměstnanců.

„Stravenky postupně ztrácejí na svém původním významu a jsou zneužívány pro jiné účely, než za jakými jsou vydávány,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Původně měly být stravenky formou podpory stravování zaměstnanců, primárně v provozech veřejného stravování. Skutečnost je však taková, že stravenky jsou běžně a ve velkém akceptovány maloobchodními prodejnami, nakupují se za ně potraviny pro domácnost, ale lze za ně pořídit i jiné zboží, někdy včetně alkoholu a cigaret, uvedla asociace.

Zhruba 60 procent restaurací by pak bylo pro zpřísnění podmínek využití stravenek, tedy zúžení jejich platnosti jen na odběr jídla v rámci veřejného stravování. Snahu o omezení údajného zneužívání stravenek podpořila i Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS), která sdružuje vydavatele jídelních kuponů.

Podle ní výsledky ankety, kterou mezi svými členy uskutečnila AHR, neodpovídají předchozím studiím. Poukázala přitom na průzkum, který pro ni v roce 2014 uskutečnila PPM Factum. Podle něho by 53 procent uživatelů stravenek zcela přestalo chodit na obědy nebo by je omezilo v případě zrušení podpory zaměstnaneckého stravování. Ze stejného průzkumu také vyplynulo, že až 31 procent tržeb v době oběda tvoří v restauracích právě stravenky.

Kromě zneužívání stravenek restauratérům vadí vysoké provize, které si strhávají jejich vydavatelé. Provize se pohybuje na úrovni až šesti procent a to za celou trženou částku, tedy včetně DPH. Následně je při jejich výplatě účtován restauracím administrativní (manipulační) poplatek a navíc podnikatel opět odvádí DPH z proplacené částky. Konečný náklad na stravenky tedy může podle AHR u restaurací činit až deset procent z celkové hodnoty stravenky.

AHR ČR je největší profesní asociace v hotelnictví a restauratérství a sdružuje zhruba 1100 restaurací včetně hotelových. Průzkumu týkajícího se využívání stravenek se zúčastnilo 200 jejích členů.

ČTK
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz