Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Restaurace proti stravenkám: polovina podniků by je nejradši zrušila

Ekonomika

  16:25
PRAHA - Polovina restaurací, které v současnosti přijímají stravenky, by byla pro jejich plošné zrušení a nahrazení jinou formou zaměstnaneckého benefitu. 71 procent restaurací se neobává výraznější ztráty tržeb, pokud by byly nahrazeny jinou formou daňově zvýhodněného příspěvku pro stravování zaměstnanců.
Stravenky - ilustrační foto.

Stravenky - ilustrační foto. foto:  František Vlček, Lidové noviny

„Stravenky postupně ztrácejí na svém původním významu a jsou zneužívány pro jiné účely, než za jakými jsou vydávány,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Původně měly být stravenky formou podpory stravování zaměstnanců, primárně v provozech veřejného stravování. Skutečnost je však taková, že stravenky jsou běžně a ve velkém akceptovány maloobchodními prodejnami, nakupují se za ně potraviny pro domácnost, ale lze za ně pořídit i jiné zboží, někdy včetně alkoholu a cigaret, uvedla asociace.

Půjčování mezi lidmi v Česku kvete pomalu. Uškodí mu podvody lídrů trhu?

Zhruba 60 procent restaurací by pak bylo pro zpřísnění podmínek využití stravenek, tedy zúžení jejich platnosti jen na odběr jídla v rámci veřejného stravování. Snahu o omezení údajného zneužívání stravenek podpořila i Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS), která sdružuje vydavatele jídelních kuponů.

Podle ní výsledky ankety, kterou mezi svými členy uskutečnila AHR, neodpovídají předchozím studiím. Poukázala přitom na průzkum, který pro ni v roce 2014 uskutečnila PPM Factum. Podle něho by 53 procent uživatelů stravenek zcela přestalo chodit na obědy nebo by je omezilo v případě zrušení podpory zaměstnaneckého stravování. Ze stejného průzkumu také vyplynulo, že až 31 procent tržeb v době oběda tvoří v restauracích právě stravenky.

Hetente száz tablet! Mimozemšťan se naučil křičet i v maďarštině

Kromě zneužívání stravenek restauratérům vadí vysoké provize, které si strhávají jejich vydavatelé. Provize se pohybuje na úrovni až šesti procent a to za celou trženou částku, tedy včetně DPH. Následně je při jejich výplatě účtován restauracím administrativní (manipulační) poplatek a navíc podnikatel opět odvádí DPH z proplacené částky. Konečný náklad na stravenky tedy může podle AHR u restaurací činit až deset procent z celkové hodnoty stravenky.

AHR ČR je největší profesní asociace v hotelnictví a restauratérství a sdružuje zhruba 1100 restaurací včetně hotelových. Průzkumu týkajícího se využívání stravenek se zúčastnilo 200 jejích členů.

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...