Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Řezník tajně dával do klobás koninu, lidé je skupovali ve velkém

Ekonomika

  19:11
VÍDEŇ - O třetinu se zvýšil odbyt klobás, když do nich řezník Josef Freitag v jihorakouských Korutanech začal tajně přidávat koninu. Kvalita a chuť uzeniny se zvýšila tak dramaticky, že nezůstalo jen u původního pokusu a "speciální klobásy" vyráběl rok.
Řezník zpracovává koňské maso (ilustrační foto)

Řezník zpracovává koňské maso (ilustrační foto) foto: Reuters

"Nikdo o tom nevěděl, jinak by to lidé nejedli," řekl dnes Freitagův obhájce Franz Grossmann rakouské televizi ÖRF.

Koňské maso si Freitag opatřoval v rakouském Štýrsku a v sousedním Německu. Na koninu se přišlo ve středu při kontrole povolané z rakouského ministerstva zdravotnictví. Uzenina byla na pokyn úřadů okamžitě stažena z prodeje a Freitag byl obžalován.

ČTĚTE TAKÉ:

Podle jeho obhájce Grossmanna se ale vlastně řezník ničeho nedopustil. Koňské maso bylo kvalitní a k neoprávněnému obohacení nedošlo.

Rakousko se stejně jako řada dalších evropských zemí potýká s následky skandálu se zaměňováním levnějšího koňského masa za hovězí. Skandál vypukl v polovině ledna v Británii a v Irsku a podobné případy se pak objevily ve více než deseti zemích EU, včetně České republiky a Slovenska.

Členské země Evropské unie minulý týden schválily celoevropský plán intenzivnějších namátkových testů DNA, které mají odhalovat koňské maso prodávané jako hovězí. Ve Vídni odhalili koninu v lasagních a kebabu.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!