Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sládci se bouří proti 'vylepšování' pivní pěny, chtějí zpřísnit pravidla

Ekonomika

  11:59
PLZEŇ/PRAHA - Plzeňský Prazdroj vytáhl do boje za kvalitu českého piva. Včera oficiálně požádal o změnu podmínek pro udělování a používání chráněného zeměpisného označení České pivo.

Orosené pivo. foto: Shutterstock

"Zasvětili jsme svůj život vaření poctivého českého piva. Jsme hrdí na to, že při vaření našich piv dodržujeme receptury, které nám předali naši předkové. Ty nás zavazují vyrábět české pivo pouze ze sladu, chmele a vody," píše se ve výzvě, kterou podepsali sládci a ředitelé pivovarů Radegast, Plzeňský Prazdroj, Gambrinus a Velké Popovice.

České pivo

Ochranná známka "České pivo" byla zapsána do Rejstříku chráněných označení původu na podzim 2008. Bylo tak završeno několikaleté úsilí českých pivovarníků.

Označení může být použito jen pro pivo vyrobené v Česku podle tradičních postupů. Podíl alkoholu musí být 2,6 až 6 procent.

K výzvě zveřejněné na webových stránkách se kromě odborníků mohou připojit i obyčejní milovníci zlatého moku. Včera večer jich tuto iniciativu podpořilo svými podpisy více než 250.

"Jsme znepokojeni současným trendem v českém pivovarnictví, kdy stále více pivovarů využívá nestandardní suroviny, jako například nepovolené chmelové preparáty a přídatné potravinářské látky," uvedl starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Zahušťování pěny
Plzeňský Prazdroj touto výzvou reaguje na test Mladé fronty DNES, který v některých pivech českých pivovarů odhalil nepovolenou látku. Jedná se o takzvaný tetrahop, tedy chemický chmelový preparát, který slouží k zahuštění pěny.

Čtěte více


Tetrahop používal soukromý Pivovar Svijany a Pivovary Staropramen. Ty však již na konci března odmítly, že by tento extrakt používaly pro zastírání nedostatků kvality piva. Podle obou pivovarů navíc tetrahop není chemickou látkou, ale přírodním chmelovým extraktem. Podle testu Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze látku obsahovalo šest ze třiceti lahvových piv, včetně nápojů z pivovarů Janáček a Zlatopramen.

"Nelze tolerovat, že některé pivovary místo tradičních kvalitních českých surovin používají chemicky upravené výrobky," řekl Jiří Mareček, mluvčí Plzeňského Prazdroje. Ten již odeslal dopis Českému svazu pivovarů a sladoven i sdružení České pivo.

"Zpřísnění definice bude jistě náročný proces, vždyť ochranná známka je registrovaná v Evropské unii," řekl Mareček. I proto se pivovar rozhodl hledat podporu i u pivařů, kteří se k výzvě mohou připojit na stránkách www.zacisteceskepivo.cz.

Samotný Prazdroj do svých piv žádné chemicky modifikované chmelové preparáty ani náhražky sladu nepřidává. Používání chemických látek místo kvalitních surovin podle pivovaru ohrožuje nejen dobrou pověst českého piva ve světě, ale i renomé chráněného označení a důvěru pivařů.