Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Slavný Myšák funguje stejně jako za první republiky. Neon i zákusky

Ekonomika

  7:01
Nedaleko Václavského náměstí se znovu otevřel slavný pražský podnik Myšák. Jihočeský holding Koh-i-noor do něj spolu s gastronomickou skupinou Ambiente vrátil prvorepublikovou cukrárnu a známá pražská kavárna tak už zase nabízí věnečky, kremrole i obložené chlebíčky.

Kavárna Myšák, Vodičkova ulice, interiér foto:  Petr Topič, MAFRA

Číšník mě ujišťuje, že specialitou je nugátový dortík z piškotového těsta, vrstvy čokolády a nugátu s ­kakaovým posypem – na první pohled nepatří k těm nejzajímavějším, bezesporu je však nejdražší. Provozovatel Ambiente spolu s personálem zatím pracují již druhým týdnem ve zkušebním provozu, a veškeré zákusky proto nabízejí za polovic; za dortík tak neplatím původních téměř 140 korun.

Zrekonstruovaný interiér připomíná francouzské kafeterie se stolky tak blízko u sebe, že by zákazník mohl ukrojit z dortu svého souseda. Zákusky dodávají cukráři z­ podniku Café Savoy, který taktéž patří do skupiny Ambiente. V chladicím pultu tak lze najít kromě tradičních větrníků nebo indiánků například i francouzské ovocné tartaletky či croissanty. K snídani tu servírují i vaječné omelety. Zachovány byly ovšem i speciality renomovaného cukráře Myšáka, například tradiční karamelový pohár.

Že by se na adresu Vodičkova 31 vrátil neon se jménem Myšák spolu s dlouhou frontou zákazníků čekajících na zákusek, se zdálo dlouho beznadějné. František Myšák poprvé otevřel dveře své kavárny v roce 1911. K jeho stálým zákazníkům patřily tehdejší slavné osobnosti včetně herců Emy Destinnové a Oldřicha Nového. Poctivý zákusek od Myšáka si však dopřávali i prezidenti Tomáš G. Masaryk či Edvard Beneš.

Po převratu byl podnik znárodněn. Po třech dekádách pak dorty v­ 80. letech nahradily oděvy a pak klenotnictví. Cukrárna se do Myšáka vrátila až roku 2008, kdy se provozu ujala společnost Ice Art.

Kavárna Myšák, Vodičkova ulice, interiér
Kavárna Myšák, Vodičkova ulice, interiér

Dům Koh-i-nooru

Loni ale dům koupil holding Koh-i-noor miliardáře Vlastislava Břízy. Jeho společnost tak nyní vlastní až 70 procent budovy, jejíž součástí je i obchodní pasáž Myšák Gallery. V přízemí Bříza otevřel papírnictví se svými kancelářskými potřebami a s dosavadním pronajímatelem cukrárny se domluvil na změně, kterou měla přinést právě síť restaurací Ambiente. O obnovení slavného podniku informovaly LN letos v dubnu.

„Chceme změnit tvář cukrárny Myšák a vrátit jí důstojnost i tradici první republiky,“ komentoval tehdy generální ředitel skupiny Koh-i-noor spolupráci s Ambiente. „Jedná se o provozovatele s vysokým renomé,“ dodal Bříza.

Ambiente podnikatelů Tomáše Karpíška, Daniela Kronďáka a ­Miroslava Bouchala vlastní mimo jiné i pražské podniky Lokál, řeznictví Naše maso nebo restauraci oceněnou Michelinskou hvězdou La Degustation. Po Café Savoy a­Myšákovi se síť Ambiente chce v ­budoucnu rozrůst ještě o ­další cukrárnu. „Rádi bychom otevřeli podnik společně s cukráři Votre plaisir. V tuto chvíli ale stále hledáme vhodné prostory,“ řekl LN Bouchal, ředitel Ambiente.

Souboj cukrářů

Kromě zkušených cukrářů přinesl nový provozovatel i skupinu designérů, kteří měli prostoru poškozenému necitlivými rekonstrukcemi vrátit punc první republiky. Zpět je tak dřevěné obložení, oválný bar i křišťálové lustry. Na celém projektu se podílela studia Olgoj Chorchoj a Najbrt nebo sklářská firma Preciosa.

Interiér nicméně slepě nekopíruje prvorepublikový design, naopak přináší i moderní prvky. Orientální tapiserie v prvním patře je ve skutečnosti ilustrace vytištěná na sametové textilii. Autor Michal Bačák do ní kromě florálních motivů zakomponoval postavu potetované ženy nebo turisty s ­batohy. Provozovatelé také upustili od zdobného kýče, štuků a rostlinných motivů na stěnách.

Fronta se sice před Myšákem ještě netvoří, slavný neon je ale už zase na svém místě. Ostrý provoz by tu měl být zahájen v řádu několika dní. Do budoucna se zatím uvidí, jak se věhlasné cukrářské podniky poblíž Václavského náměstí podělí o zájem zákazníků. Myšák totiž nyní vytvořil konkurenci již stávající cukrárně Saint Tropez v Paláci Lucerna. Na přelomu měsíců října a listopadu by zase v nedaleké Jungmannově ulici měla otevřít svou další cukrárnu Iveta Fabešová.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...