„Zatím to vypadá velmi dobře. Srážková voda, která přišla v srpnu, přišla pět minut po dvanácté, ale můžeme říci, že prakticky zachránila úrodu hroznů. Predikce, která byla počítána v období sucha, kdy to vypadalo hodně špatně, tímto padá a tím i predikované ztráty,“ uvedl Půček.
Vedra hrozny nesežehla. Letošní úroda bude nadprůměrná a kvalitní, hlásí vinaři |
Podle sklepmistra vinařství Sonberk Oldřicha Drápala je zatím podle sklizených odrůd Muškát Moravský, Chardonnay a Rulandské šedé letošní výnos hroznů mírně nadprůměrný. „Co je však excelentní, je kvalita sklizených hroznů, jejich vyzrání a zdravotní stav,“ uvedl Drápal.
Vinobraní na většině míst jižní Moravy začalo reálně 7. září sklizní raných zejména aromatických odrůd a nyní se pokračuje odrůdou Müller Thurgau. V některých případech se už sklízí i na Znojemsku. Například Vinařství Lahofer v pátek sklidilo celou plochu Rajské vinice na historických terasách u centra města Znojma.
„Výnosy, které se u dotazovaných vinařství dosahují, jsou díky dobré násadě a zdravotnímu stavu nadprůměrné,“ uvedl Půček.
Úroda jablekTaké úroda jablek je jižní Moravě dobrá až nadprůměrná, pěstitelé si pochvalují i kvalitu. Jediné, co je trochu trápí, je velikost některých jablek, která nedorostla kvůli velkému suchu v létě. Taková jablka lze prodat na moštování, případně za nižší cenu. |
Svaz vinařů zatím odhaduje výnos šest tun z hektaru, což by odpovídalo sklizni asi 700 tisíc hektolitrů. Desetiletý průměr je přitom pět tun z hektaru. „Nižší výnosy jsou na mladých vinicích se stářím do šesti let,“ uvedl Půček s tím, že hrozny jsou ve velmi dobrém zdravotním stavu.
Hlavní část sklizně potrvá ještě celé září a říjen. Po tu dobu vinice hlídají takzvaní hotaři, kteří vinohrady chrání zejména před špačky. Například Vinařství Lahofer jich má více než 20. „Většinou jsou to chlapi z mysliveckých sdružení,“ uvedl Daniel Smola z Vinařství Lahofer.