"Státní veterinární správa ČR samozřejmě na základě platných předpisů kontroluje chovatele a producenty surovin a potravin živočišného původu, a to podle plánu kontrol," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.
"Nyní se ještě více, na základě analýzy rizika, veterinární dozor zaměří na prodej mléka a tepelně neopracovaných mléčných výrobků," dodal.
"Jde o nepasterizovaný produkt, v kterém se ukrývá bakterie Campylobacter Jejuni, která způsobuje těžké průjmy," uvedla již dříve v této souvislosti Jitka Luňáčková z Krajské hygienické správy jihočeského kraje.
Čtěte více |
Mezi patogeny způsobující zdravotní problémy, které se mohou vyskytovat v syrovém kravském mléce, patří podle Dubna také listerie, Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok) či bakterie způsobující salmonelu.
Zemědelci prodají mléko v automatech dvakrát dráž
Farmářů, kteří prodávají mléko přímo odběratelům, zejména prostřednictvím automatů, v celé zemi neustále přibývá. Cena, pohybující se většinou mezi šesti a sedmi korunami, kterou jim za litr mléka platí mlékárny, totiž podle chovatelů krav nepokrývá ani jejich výrobní náklady. Přímý prodej je pro ně ekonomicky mnohem výhodnější, v automatech litr mléka prodávají za patnáct i více korun.
Čtěte více |
Přestože na automatech musí být upozornění, že zakoupené mléko je nutné před vypitím převařit, mohou se dle veterinářů někteří lidé kvůli své nedisciplinovanosti nakazit.