Lidovky.cz

Češi si loni odpustili každé desáté pivo. Místo toho pili nealko

Ekonomika

  17:47
PRAHA - Zatímco celková výroba piva v ČR se loni propadla zhruba o desetinu, podobně jako v minulých deseti letech vzrostla spotřeba nealkoholického piva. Tohoto nápoje pivovary loni vyrobily přes 600.000 hektolitrů, přitom o rok dříve to bylo 579.000 hl.
Pivo (ilustrační foto)

Pivo (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Na celkové spotřebě má nealko pivo v Česku téměř čtyřprocentní podíl. Také v dalších letech bude jeho spotřeba růst zejména kvůli změně životního stylu a přísnějším pravidlům pro řidiče, řekl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Plzeňský Prazdroj, jehož Radegast Birell má téměř 70procentní podíl na trhu nealko piva v ČR, zvýšil jeho loňskou produkci o 2,7 procenta, konkrétní prodeje neuvedl. Podle Vladimíra Vaňka z Plzeňského Prazdroje už jsou Češi na špičce světového žebříčku v konzumaci nealko piva.

Na trhu je 25 značek nealko piva, vyráběných ve 23 pivovarech. Mít toto pivo v portfoliu je podle šéfa svazu pro výrobce téměř nutností. Například Pivovar Náchod ho považuje podle ředitele Josefa Hlavatého za "veledůležitou značku", která tvoří už 15 procent produkce firmy.

Češi jsou věrní pivu, i když musí řídit nebo pracovat

Spotřeba nealkoholického piva podle Veselého dále velmi rychle poroste k 750.000 hektolitrům ročně, tedy ke zhruba pětiprocentním podílu na českém pivním trhu, který je běžný v západoevropských zemích. "Vzhledem k vysoké oblibě piva v Česku se ale časem přiblížíme ke Španělsku, kde je podíl desetiprocentní," dodal. Valná většina vyrobeného piva se vypije v Česku, export je minimální.

Čísla loňské výroby všech českých piv zatím svaz nemá k dispozici, ale očekává dvanáctiprocentní propad exportu a sedmiprocentní pokles prodejů na tuzemském trhu, což by bylo dohromady téměř desetiprocentní snížení produkce oproti roku 2008, kdy české pivovary vyrobily 19,81 milionu hl piva, o půl procenta méně než v rekordním roce 2007.

"Češi zůstávají věrni oblíbené chuti piva, což je jeden z důvodů, proč se v ČR vyrábí nealko piva stále více," dodal Vaněk, podle něhož se také letos předpokládá nárůst prodejů na trhu "v řádu procent".

Z průzkumu TNS AISA vyplývá, že Češi konzumují nealko pivo hlavně kvůli pracovní době, řízení vozidel a zdravému životnímu stylu. "Málokdo ví, že nealkoholické pivo je v podstatě čistě přírodní iontový nápoj bez umělých přísad a konzervantů. Navíc má o polovinu méně kalorií než běžné sycené limonády nebo džusy," vysvětlil Vaněk. Při odběru nealkoholických piv hraje velkou roli také to, zda pivovar nabízí pivo čepované. Poptávka způsobila, že čepovaný Birell už je ve více než 3000 restauracích v ČR, doplnil.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.