Lidovky.cz

Tetra Pak útočí: Mléko z automatů může vážně ohrozit zdraví

Ekonomika

  18:26
PRAHA - Čerstvé mléko z automatů může ohrozit zdraví, obsahuje totiž mikroorganismy nebezpečné zejména pro děti a kojící ženy. Na tiskové konferenci pořádané firmou Tetra Pak, která vyrábí obaly na trvanlivé mléko, to sdělili odborníci na tuto problematiku.

Automat na mléko. foto: Lidové noviny

V Česku v poslední době roste počet automatů na prodej neupravovaného mléka přímo od zemědělců. Ti se proti kritice ohrazují, vše je prý veterinárně a hygienicky ošetřeno.

"Pít tepelně neošetřené mléko je nebezpečné zejména pro těhotné a kojící ženy, infekce se může totiž přenést na plod, respektive na dítě," sdělila vedoucí Nemocniční hygieny z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Antonie Bořkovcová.

V neupraveném mléce se totiž mohou vyskytnout bakterie způsobující průjmy, listeriózu nebo salmonelu. Lékař Milan Kudyn ze Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost navíc řekl, že lidé jsou nyní mnohem choulostivější než v minulosti a zejména mladším ročníkům může neošetřené mléko stejně jako jiné syrové potraviny způsobit zdravotní obtíže.

Zemědělci se hájí
"Automaty na čerstvé mléko jsou běžnou součástí života obyvatel mnoha států Evropy již několik let. Vyhovují evropskému právu a legislativě pro hygienu a bezpečnost potravin," hájí se ale zemědělci. Producenti mléka se dnes spolu se zástupci Agrární komory pokusili proniknout i na tiskovou konferenci, nebylo jim to však umožněno.

Čerstvé mléko od farmářů není nijak technologicky zpracováno, proto je jeho trvanlivost jen zhruba do tří dnů. Tepelně neupravené mléko z automatu je před konzumací potřeba převařit, kromě nežádoucích mikroorganismů se tak ale zničí i zdraví prospěšné bakterie mléčného kvašení. Čerstvé mléko má zpravidla vyšší obsah tuku a je použitelné i na domácí výrobu tvarohu, másla nebo sýru.

Naproti tomu pasterované nebo trvanlivé mléko prošlo tepelnou úpravou, díky níž v něm byly zničeny téměř všechny choroboplodné zárodky. Při pasterizaci se však v mléku zničí také zhruba 20 procent vitaminů.

Podle Jany Laštovičkové z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje by lidé k syrovému mléku měli přistupovat stejně jako k syrovému masu a vejcím. Syrové mléko by měli tepelně zpracovat ihned po přinesení domů, a ne až těsně před konzumací.

Mléčné automaty začaly v Česku rychle přibývat od loňského podzimu, nyní jich funguje více než 100. Při přímém prodeji mléka zákazníkům farmáři zpravidla utrží dvojnásobně více, než když je prodají mlékárně. Mlékaři zatím automaty nepovažují za větší konkurenci. Kdyby hypoteticky každý automat prodal denně v průměru 300 litrů mléka, v celé republice by to činilo zhruba 30.000 litrů. Denní tuzemská produkce přitom činí zhruba šest milionů litrů. Například v Rakousku dosahuje přímý prodej mléka přes tři procenta z celkové produkce, v Polsku pak asi 1,71 procenta.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.