"Pro proslazené ovoce dosoušené je stanoveno nejvyšší přípustné množství oxidu siřičitého 100 miligramů na kilogram. U odebraného vzorku však bylo zjištěno 656 miligramů oxidu siřičitého na kilogram (ovoce)," uvedla vedoucí oddělení komunikace SZPI Kadaňková. "Inspekce nedoporučuje jeho konzumaci," dodala.
Řetězec slibuje vrácení peněz
"Na základě opatření SZPI jsme uvedené zboží ve středu 1. prosince okamžitě stáhli z prodeje. Zákazníci mají možnost již dříve zakoupené zboží této šarže vrátit do obchodního domu Kaufland a obdrží peněžní částku v plném rozsahu zpět," sdělil mluvčí společnosti Kaufland Michael Šperl.
Kontroloři zjistili nadlimitní množství oxidu siřičitého u šarže s datem minimální trvanlivosti do 6. června 2011 v balení 175 gramů.
Oxid siřičitý se používá ke konzervaci potravin, ale může být použit také jako antioxidant. Nejčastěji se síří víno nebo právě sušené ovoce. Ve vyšších množstvích může oxid siřičitý vyvolávat alergické reakce u astmatiků, bolení hlavy a průjem.