Lidovky.cz

Nebezpečné dioxiny z Německa? Šance pro české zemědělce

Ekonomika

  11:07
PRAHA - Na německém dioxinovém skandálu by mohli vydělat čeští zemědělci. Češi by se mohli naučit více jíst maso z domácích chovů.

Zemědělci foto: Shutterstock

Z českých pultů v posledních letech téměř vymizelo maso tuzemských zemědělců. Dioxinový skandál v Německu by mohl pomoci k jeho návratu do regálů.

Už několik let čeští farmáři naříkají, že nemohou konkurovat kolegům z ciziny. "Němečtí farmáři dostávají masivní dotace, mohou si dovolit prodávat maso levněji," vysvětluje handicap zdejších farmářů šéf České agrární komory Jan Veleba.

Úpadek přišel se vstupem Česka do Evropské unie. Českým politikům se tehdy nepodařilo vyjednat pro zemědělce férové vstupní podmínky. "Dříve jsme byli soběstační, se vstupem do EU musíme takřka polovinu spotřeby dovážet," dodává.

INFOGRAFIKA: Česko a dioxinová aféra
INFOGRAFIKA - klikněte pro zvětšení

Konkrétně vepřové maso do Česka nejčastěji míří z Německa, kterým v těchto dnech otřásá dioxinový skandál. Kvůli závislosti na masu z Německa se nyní vadné vepřové dostalo i na talíře českých strávníků.

To Rakušané se díky soběstačnosti škodlivému masu vyhnuli: tamní lidé jsou zvyklí zkoumat spíše původ potravin než jejich cenu. A zpravidla sáhnou po rakouském zboží. "Třeba v oblasti biovýrobků Rakušané pečlivě zkoumají, zda byly vyrobeny v Rakousku. Dovezené biopotraviny prakticky nekupují," řekl LN rakouský obchodník s biopotravinami Andreas Kocourek.

Odmítnutá vejce

  • Němečtí farmáři nemají dobrý týden. Kromě zamořeného masa jim totiž české úřady zakázaly dovézt do Česka i 200 tisíc vajec.
  • Odmítnutí vajec nijak nesouvisí s dioxinovou hrozbou. Na vajíčkách byl jen špatně uveden původ. "Vejce byla označena veterinárním schvalovacím číslem třídírny v Německu, které není uvedeno na seznamu schválených závodů," vysvětlil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.
  • Na zákaz doplatil německý obchodní řetězec Penny Market, pro který byla vajíčka určena.
Od dioxinového skandálu si nyní zemědělci slibují, že by i Čechy mohl donutit více číst etikety. "V konečném součtu by to mohlo být pozitivní pro české zemědělce, výrazně to pohne myšlením lidí, kteří budou chtít kupovat české potraviny," věří Veleba.

Odhalení škodlivého masa navíc podle agrárníků poukázalo na nedostačující kontroly potravin v EU. "Kontrolní systém selhal, mělo by dojít ke zpřísnění a také zlepšení značení potravin," míní Veleba. Německý skandál bude podle něj doznívat ještě několik měsíců. Řada zvířat, která závadné krmivo dostala, totiž ještě nešla na porážku.

Maso se zvýšeným množstvím dioxinů objevily německé úřady v úterý. Vepřové pocházelo z výkrmny v dolnosaském okrese Verden, která krmila prasata zamořeným krmivem. Z nakaženého chovu bylo od začátku do konce prosince poraženo celkem 180 vepřů. Maso z 35 prasat poté putovalo do Polska a do Česka.

V českém případě skončilo na jídelních stolech restaurací ve Středočeském a Ústeckém kraji. Téměř všechno maso tak už Češi snědli. Dioxiny jim ale nemohly příliš ublížit. Podle expertů jsou škodlivé až při dlouhodobějším užívání.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.