Lidovky.cz

Lidé začali opět kupovat zeleninu, preferují českou

Ekonomika

  17:34
PRAHA - Šíření bakterie E.coli, způsobující infekci s krvácivým průjmem, ovlivnilo to, jak spotřebitelé nakupují. Jejich zájem o zeleninu poklesl. Za zdroj nákazy byly nejprve považovány španělské okurky, poté zeleninové klíčky pocházející z dolnosaské biofarmy z obce Bienenbüttel, ale ani ty nebyly za zdroj nákazy potvrzeny.
Zelenina (ilustrační foto)

Zelenina (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Podle vedení Zelinářské unie Čech a Moravy došlo k poklesu prodeje některých druhů zeleniny českých pěstitelů i její ceny až o 50 procent. Tento propad se týkal okurek, rajčat a salátů. U ostatních druhů to bylo asi 15 až 20 procent.

Významný pokles prodeje uvedla společnost Country Life, do jejíž distribuce se údajně měly dostat kontaminované španělské okurky, což však bylo později vyvráceno. "V našich prodejnách jsme zaznamenaly pokles prodeje biozeleniny o 30 procent, ale doufáme, že se jedná jen o krátkodobou záležitost a je to způsobeno jen šokem a nejistotou, která byla minulý týden," uvedla pro LN Lubomíra Chlumská z Country Life.

Čtěte také:


Finanční ztráty se týkají i většiny obchodních řetezců. Jsou dány poklesem prodejů zeleniny i snížením její ceny za účelem prodání zásob. Situace se ale začíná zlepšovat.

Původ zeleniny bude hrát větší roli
Čeští zemědělci však situace mohou využít ve svůj prospěch. Podle
Dany Večeřové, tiskové mluvčí Potravinářské komory, představuje kauza šanci pro české zemědělce opět se vrátit k pěstování zeleniny, ve kterém jsme byli dříve soběstační. "Česká republika je bohužel velký dovozce zeleniny, dovážíme ji až 80 procent, ale lidé se nyní začnou daleko více zajímat o to, co nakupují a odkud produkce pochází," dále uvedla.

Také Pavel Kulhavý, odborník na maloobchod z poradenské firmy PricewaterhouseCoopers, nevidí vzniklou situaci jen jako hrozbu pro české zemědělce a prodejce. "Mohou současnou situaci využít i jako příležitost ukázat, že jejich produkty jsou bezpečné."

Zvýšený zájem o českou zeleninu lze podle Jana Veleby, prezidenta Agrární komory,
zaznamenat již nyní. Agrární komora se podle Veleby usnesla na plánu, jak pomoci návratu české zelenině. Jedním z cílů je zvýšení podílu české zeleniny na pultech o 30 procent. Toho by chtěly dosáhnout mimo jiné zvýšením osevných ploch z 9 na 15 tisíc ha.

Žádný velký dopad pro české zemědělce však nepředpokládá Josef Stehlík, předseda Asociace soukromého zeměděleství ČR, neboť pěstování zeleniny je pro české zemědělce okrajovou záležitostí. Nepopírá však, že poptávka po česká zelenině i přes její vyšší cenu by mohla být posílena, neboť je znám její původ.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.