Lidovky.cz

Test odhalil salmonelu v českých kuřatech, prověří je veterináři

Ekonomika

  14:45aktualizováno  20:19
PRAHA - Kuřata prodávaná na tuzemském trhu často obsahují nežádoucí bakterie včetně salmonel, z nichž některé mohou být i zdraví nebezpečné. Zjistil to spotřebitelský časopis dTest, který nechal v laboratoři zkontrolovat 17 kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen.

Kuřata foto: Archiv MAFRA

Jeden drůbeží výrobek překročil povolené limity pro vybrané druhy salmonel, které nastavila Evropská unie. Státní veterinární správa (SVS) následně informovala, že případ prověří. Společnost Vodňanská drůbež výsledky kontroly zpochybnila.

"Za závažné zjištění testu je považován zejména nález Salmonelly enteritidis ve Zlatém kuřeti z Vodňan, které nevyhovělo unijnímu nařízení. Salmonelu bakteriologické vyšetření odhalilo i v kuřeti Raciola Jehlička. Jednalo se o druh Salmonella ohio, na který se ale unijní nařízení nevztahuje," stojí v tiskové zprávě časopisu dTest.

Salmonelóza

Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí.

K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.

Ve všech kuřatech byly přítomny bakterie Staphylococcus aureus a Escherichia coli. V patnácti vzorcích pak odborníci odhalili termotolerantní kampylobaktery a v osmi byla prokázána Listeria monocytogenes.

Výrobce vodňanských kuřat výsledky zpochybňuje

"Jakkoli se v případě Zlatého kuřete jedná o závažný nález, je třeba vědět, že po náležité kuchyňské úpravě nezpůsobí konzumace drůbežího masa onemocnění. Námi zjištěné hodnoty ostatních bakterií korespondují s obvyklými nálezy u kuřat, která jsou určena k tepelnému opracování," uvedla šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.

Společnost Vodňanská drůbež výsledky zveřejněné časopisem zpochybnila. V prohlášení uvedla, že se nejednalo o úřední odběr vzorků a prý není známo, zda byly dodrženy všechny podmínky správného odběru. "Výsledky testů také nemusí být správně interpretovány. V závodech naší společnosti jsou nastavené velmi přísné kontrolní mechanismy, které jsou pravidelně sledovány v rámci systémů řízení jakosti," stojí v prohlášení Vodňanské drůbeže.

"Zjištění uveřejněné časopisem dTest může znamenat, že pochybení v jehož následku došlo k pomnožení zmíněných mikroorganismů v tělech kuřat může mít na svědomí neodpovídající transport, uchovávání, skladování nebo způsob prodeje, ale mohlo by to být také způsobeno ve výrobě," uvedl mluvčí SVS Josef Duben.

"Na státním veterinárním dozoru bude prověřit podmínky výroby a odebrat úřední vzorky k vyšetření," doplnil s tím, že kontrola způsobu prodeje a skladování bude na kolezích ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Přestože nešlo o úřední odběr vzorků, je podle Dubna zjištění spotřebitelského časopisu důvodem pro mimořádnou kontrolu veterinářů.

Kontroly na antibiotika v mase

Podobně tomu bylo před několika týdny. SVS tehdy poté, co německá ekologická organizace BUND zveřejnila informace o údajné přítomnosti reziduí antibiotik v drůbežím mase, prověřila sedm vzorků německého drůbežího masa. Kontroly přítomnost antibiotik v dovezeném mase však neprokázaly.

Lidé by podle Rozové při jakékoliv manipulaci se syrovým drůbežím masem měli důsledně dodržovat hygienu a maso před konzumací náležitě tepelně upravit.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.