Lidovky.cz

Obchodníci se brání: Média skočila inspekci na špek, potraviny se lepší

Ekonomika

  12:00
PRAHA - Kvalita potravin v tuzemských obchodech se podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeňka Juračka nezhoršila a zjištěné špatně značené či prošlé potraviny mají jen nepatrný podíl na prodaném zboží.

Špatné jídlo (ilustrační fotö) foto: Shutterstock

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která prakticky každý týden na pultech obchodů zjistí u potravin různé nedostatky, by se podle Juračky při medializaci výsledků kontrol měla více zaměřit na závažnější prohřešky obchodníků a nevyvolávat mezi spotřebiteli zbytečnou paniku.

ČTĚTE TAKÉ:

Juračka tvrzení o mizivém podílu nedostatků v oblasti prodeje potravin opřel o statistiky předního obchodního řetězce, který ve všech svých prodejnách za tři měsíce prodá zhruba 38 milionů výrobků, přičemž negativní nálezy SZPI se týkaly většinou nebaleného zboží a tvořily 0,0011 promile ze všech prodejů. Juračka vypočítal, že z jednoho milionu prodaných výrobků u pultu jsou jeden až dva prodeje se závadou, která spočívá v prodeji prošlého či klamavě označeného zboží.

Častější kontroly

"Nelze věřit prohlášením, že se silně zhoršila kvalita zboží a služeb v maloobchodě. Je třeba diferencovat a oddělovat zásadní prohřešky od běžných nahodilých pochybení a nevyvolávat zbytečnou paniku mezi spotřebiteli," míní Juračka, podle kterého by medializace výsledků kontrol měla být střízlivá a zaměřena na zásadní problémy v oblasti prodeje potravin.

SOCR upozornil, že SZPI letos zvýšila počet kontrol v obchodech až pětinásobně. "Nárůst kontrol byl opravdu extrémní. Něco podobného jsem za 15 let, co působím v oboru, nezažil. Vyvolalo to naprosto neopodstatněnou paniku mezi našimi zákazníky," uvedl viceprezident SOCR Martin Ditmar.

Nedostatky způsobují dodavatelé potravin

"Média skočila SZPI na špek," podotkl Juračka. SOCR tvrdí, že situace v oblasti prodeje potravin se zlepšuje. "Údaje získané od jedné z velkých obchodních organizací dokládají, že před deseti lety měla o 25 procent více negativních nálezů než nyní, a to při výrazně menším počtu prodejen," stojí ve zprávě SOCR. Obchodníci zároveň upozornili, že nedostatky často způsobují dodavatelé potravin. Argumentují letošními statistikami jedné obchodní společnosti, ze kterých prý vyplývá, že za nedostatky zjištěné u jednoho obchodního řetězce byly v 91 procentech zodpovědní dodavatelé.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Špatné skladování a náhražky

SZPI od začátku letošního roku intenzivně kontroluje prodejny potravin a prakticky nemine týden, kdy by inspektoři na pultech obchodů nezjistili prošlé či špatně označené potraviny. Obchodníci také často nedodržují podmínky skladování a některé potraviny podle SZPI obsahují náhražky, které ale nejsou uvedeny na jejich obalu.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.