Lidovky.cz

Varování veterinářů: V Česku se prodává maso, které neprošlo kontrolou

Ekonomika

  11:13
PRAHA - V českých obchodních řetězcích se prodává i dovezené maso, které neprošlo českou veterinární kontrolou. Tvrdí to Komora veterinárních lékařů. Kontrola masa je v České republice podle prezidenta komory Jana Bernardyho nedostatečná.
Kuřecí řízky - ilustrační foto.

Kuřecí řízky - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Situace je vážná především u drůbežího masa. Jan Bernardy to řekl na závěr Světového veterinárního kongresu v Praze. S tvrzením komory nesouhlasí Státní veterinární správa (SVS). Každý výrobek prodávaný v českých řetězcích je označený identifikačním číslem výrobce, a je tedy dohledatelný, řekl mluvčí SVS Josef Duben.

ČTĚTE TAKÉ:

Podle Bernardyho maso dovážené ze zahraničních chovů do českých maloobchodních řetězců prochází jen malou kontrolou. "Kontrol v obchodech je z našeho pohledu málo," uvedl Bernardy. S tím nesouhlasí Státní veterinární správa, podle níž je kontrol "přesně tolik, kolik jich má být".

"My nezjišťujeme problémy, které by znamenaly zdravotní ohrožení lidí," uvedl Duben. Dodal, že veterinární kontrolu potvrzuje také označení výrobků v obchodě. "Může se o tom přesvědčit i sám zákazník, když ve zmíněných řetězcích se na takový výrobek podívá, každý je označen oválem, kde je kód země a je tam identifikační číslo výrobce, aby to bylo dohledatelné. To už samo o sobě svědčí o tom, že výrobek prošel veterinární kontrolou," prohlásil mluvčí veterinární správy.

Nebezpečí nehrozí

Prezident Komory veterinárních lékařů České republiky Jan Bernardy v rozhovoru pro Lidovky.cz naznačil, že žádné nebezpečí nehrozí. "Netvrdím, že se na pultech vyskytuje maso, které by zabilo celý národ. Jenom jsme upozornili na to, že se u dovezeného masa provádí méně kontrol než u masa z domácích chovů. Proto by mohlo dojít k tomu, že se tam vyskytnou některé látky, které nejsou pod kontrolou. Ale neplyne z toho větší nebezpečí než z domácích produktů. Maso může třeba obsahovat  stopy cizorodých látek, které mohou způsobovat, že budou antibiotika, která bude brát nemocný člověk, neúčinná," sdělil.

Velký problém představuje hlavně drůbeží maso, kde je nejčastěji zjištěnou závadou sledovatelnost a značení výrobků. "Spotřebitel u masa nezjistí, zda se pod značkou CZ ve skutečnosti neskrývá kuřecí maso ze zahraničí, například z Polska," dodal Jan Bernardy. Domácí výrobci jsou podle něj ale pod kontrolou.

Veterináři udělali vlastní testy

Komora veterinárních lékařů zadala vlastní testy vzorků drůbežího masa z maloobchodu, výsledky by měly být k dispozici v řádu týdnů. Orgány veterinárního dozoru v ČR podle komory dozorují jen část provozů a počet kontrol maloobchodů je poměrně nízký. Státní veterinární správa ve své výroční zprávě za rok 2012 počet kontrol neuvádí.

Prezident Komory veterinárních lékařů ČR Jan Bernardy navrhuje znovuzavedení dříve povinných osvědčení zdravotní nezávadnosti. "Dříve veterináři těsně před přepravou zvířat na porážku vydávali osvědčení o jejich zdraví, to však dnes již neplatí, zodpovědnost přešla na chovatele," dodal Bernardy. Podle něj tak není možnost zjistit, zda majitel chovu nepodává svým zvířatům antibiotika v krmivech bez předpisu. Certifikace byla zrušena rozhodnutím EU na žádost chovatelů v roce 2009 jako zbytečná administrativa.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.