„Inspektoři zjistili výskyt myšího trusu a absenci adekvátního zabezpečení provozovny proti pronikání škůdců. Výrazně znečištěné bylo i kuchyňské vybavení, regály, stěny, stropy a podlaha. K dalším prohřeškům patřilo i skladování nepotravinářských předmětů, od kterých hrozilo riziko kontaminace,“ vysvětlil tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce důvody Pavel Kopřiva, proč museli kontroloři zavřít restauraci v České Kubici na Domažlicku.
FOTO: Myší trus i odpadky v kuchyni. Inspekce zavřela dvanáct obchodů a restaurací |
Podobné nedostatky pak inspektoři vytkli i dalším osmi podnikům v celé republice.
Uzavření prostor
Při prověřování obchodů a restaurací mohou revizoři na místě rozhodnout o uzavření nevyhovujících prostor. Ty pak musí majitel v co nejkratší době uvést do bezvadného stavu. „Pokud provozovatel opatření splní, SZPI při opakované kontrole zákaz užívání prostor uvolní,“ vysvětlil Kopřiva.
Přehled všech podniků, které neprošly kontrolou, je k dispozici na webových stránkách Potraviny na pranýři, na nichž jsou uveřejněny i fotografie zanedbaných obchodů a restaurací.
„Kromě hygieny se v provozovnách společného stravování inspekce zaměřuje i na falšování pokrmů,“ doplnil mluvčí s tím, že při nedávné kontrole například inspektoři narazili na restauraci, která nabízela nekvalitní smažený sýr.