Lidovky.cz

Víno jako rum? Vinaři nahrazují korek šroubem

Ekonomika

  14:28
BRNO - V budoucnu v Česku poroste počet lahví vína uzavřených namísto korkovým špuntem šroubovacím uzávěrem. Vinaři se na tom shodují. Některé firmy tak chtějí skoncovat s mýtem, že vína uzavřená šroubovacími uzávěry jsou nekvalitní.

Šroubovací úzávěr vín nahrazuje zátky.

Například ve Vinařství Zaječí budou od letošního roku takto uzavírat každou pátou láhev. "Zhruba 600.000 lahví mladých vín, která jsou určená k rychlé spotřebě, letos uzavřeme šroubovacím uzávěrem. Technologie šroubovacích uzávěrů se závity je v současné době nejlepším způsobem, jak udržet vysokou chuťovou kvalitu, svěžest a mládí vína," uvedl jednatel společnosti Ivo Kaňovský. Vinařství Zaječí ročně vyprodukuje až tři miliony lahví vín.

O VÍNĚ Z PÁLAVY:

Podle Kaňovského vinařství plánuje každým rokem počty lahví uzavřených tímto způsobem navyšovat. S korkovým uzávěrem do budoucna ponechá pouze vína určená k archivaci.

Výhody? Hlavně pro rychlou spotřebu

Šroubové závěry používají čeští a moravští vinaři už několik let. Podle ředitele Národního vinařského centra Pavla Kršky mají své výhody, zejména u vín určených k rychlé spotřebě a také u vín prodávaných v sítích obchodních řetězců, kde nelze zaručit optimální skladovací podmínky, které víno s korkem potřebuje. Rozšíření šroubových uzávěrů je ale zatím poměrně malé.

"Osobně si myslím, že se jejich podíl bude postupně zvyšovat, stejně tak jako podíl dalších moderních typů uzávěrů, například skleněných zátek nebo plastových typu Neo-cork. Klasický korek si ale určitě ještě dlouhou dobu zachová významné postavení, zejména v gastronomii a u vín k delšímu zrání v láhvích," uvedl Krška.

S názorem Kaňovského souhlasí i šéf Templářských sklepů Čejkovice Pavel Pastorek. Šroubovací uzávěry jsou podle něj zátkou budoucnosti. "Lze očekávat, že u vín určených pro dřívější konzumaci, bude šroubovací uzávěr postupně i u nás více používán," řekl Pastorek. Podle něj Templářské sklepy Čejkovice tento způsob uzavírání lahví využívají už dnes. Dominuje ale stále klasická korková zátka.

Také vinařství Chateau Lednice bude letos mladá vína stáčet a uzavírat pod šroubovací uzávěr. "V sousedním Rakousku je pod šroubem 80 procent vín," uvedl ředitel společnosti Jiří Hudec. Podle něj se na Moravě s tímto problémem nejlépe vyrovnalo vinařství Sýkora z Čejkovic.

Australani "šroubují" až polovinu produkce
Podle vinařů je Česko stále velice konzervativní. Naopak v zahraničí se vína už běžně uchovávají v lahvích zavřených právě šroubovacími špunty. V Austrálii takto uchovávají asi polovinu produkce, na Novém Zélandu dokonce až 80 procent.

"V zahraničí už spotřebitelé pochopili, že u vína jde především o kvalitu a praktičnost než o efekt. V restauraci při romantické večeři sice vypadá lépe, když před vámi číšník víno otevře klasickou vývrtkou, ale o kvalitě vína to nevypovídá vůbec nic," uvedl Kaňovský. To podle něj budou muset pochopit i Češi.

ČTĚTE TAKÉ:

Přesvědčit milovníky vína o kvalitě šroubovacího uzávěru bude podle vinařů složitější, protože Češi jsou národem konzervativním a neradi se přizpůsobují novinkám.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.