Lidovky.cz

Co kupujeme? Salámy plné vody, džemy bez ovoce, šizený med

Ekonomika

  13:18aktualizováno  14:38
PRAHA - Kvalitativním požadavkům loni nevyhovovalo 15 procent kontrolovaných potravin, uvedli ve čtvrtek na tiskové konferenci zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Předloňský výsledek nesdělili. Nejčastější problémy loni byly například s džemy, vínem a medy.
Salám - ilustrační foto.

Salám - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Přibývá prý případů, u nichž je podezření na záměrné šizení ze strany výrobců. Inspekce proto zintenzivňuje kontrolu jakosti potravin.

"Některá naše zjištění poslední dobou jsou alarmující," řekl ústřední ředitel SZPI Jakub Šebesta. Za alarmující příklady uvedl ovocný džem, v němž bylo jen 15 procent ovocné složky, či jakostní víno pančované vodou, které obsahovalo 73 procent.

Seznam nevyhovujících výrobků:

"Rozdíl je tak obrovský, že už to nemůže být technologická nedokonalost. My se domníváme, že už je to cíleně," podotkl Šebesta s tím, že se inspekce bude jakostním kontrolám potravin intenzivně věnovat i letos.

Jahodová zavařenina.

Při kontrolách kvality potravin inspektoři SZPI loni zkontrolovali celkem 3571 šarží. Právním předpisům nebo deklaraci na obale nevyhovovalo 536 z nich. Mezi nejvíc problematické skupiny potravin kromě vína a džemů patří například také med, masné výrobky a produkty z ryb.

Po vstupu do Evropské unie ČR podle unijních požadavků liberalizovala předpisy týkající se potravin a přestaly platit oborové a podnikové normy, což podle Šebesty ztížilo možnosti kontroly jakosti a v řadě případů se to také projevilo v kvalitě potravin.

Klamání spotřebitelů spočívá nejčastěji v užívání levnějších surovin. Z tohoto důvodu podnikla loni inspekce například zvláštní kontrolní akci zaměřenou na džemy a ovocné pomazánky.

"Rozsah toho klamání spotřebitelů byl mnohem větší, než jsme očekávali," uvedl ředitel odboru kontroly SZPI Jindřich Pokora. Výrobci ve snaze ušetřit nejčastěji nahrazovali ovocnou složku levnějším cukrem nebo namísto dražších druhů ovoce vyráběli džemy z levnějších druhů, aniž by to uvedli na obalu.

U vína bylo nejčastějším prohřeškem falšování původu, kdy někteří vinaři prodávali jako moravské víno nápoj vyrobený z dovezených hroznů.

Přehled nevyhovujících vzorků vína na geografický původ:

"Vloni jsme zjišťovali poměrně dost případů falšování medu," podotkl dále Pokora. Problémy bývají především u dovážených medových směsí, kdy bývají medy nastavovány různými sacharidovými složkami.

U masných produktů výrobci nejčastěji klamali zákazníky použitím levného strojně odděleného masa. Masové konzervy pak obsahovaly méně masné složky, než firmy uváděly na etiketách.

Při kontrolách kvality potravin inspektoři SZPI loni zkontrolovali celkem 3571 výrobních šarží. Právním předpisům nebo tvrzením na obale nevyhovovalo 536 z nich. Mezi nejvíce problematické skupiny potravin kromě vína, džemů a medu patří například také masné výrobky a produkty z ryb.

36 tisíc kontrol

Celkem loni SZPI provedla kolem 36.000 kontrol. Odebrala při nich a následně v laboratořích analyzovala 8000 vzorků potravin.

Podle zástupců SZPI na rozdíl od kvality nejsou v posledních letech větší problémy s bezpečností potravin. Hygienické limity loni nesplnilo 3,6 procenta z 5094 cíleně kontrolovaných šarží potravin. Mikrobiologické požadavky pak nesplnilo 210 ze 4066 šarží.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.