Lidovky.cz

Potraviny podražily kvůli DPH a ještě není konec

Ekonomika

  7:00
PRAHA - Následující měsíce mohou podle analytiků přinést zlevnění chleba a pečiva, naopak lze čekat zdražení masa a mléčných výrobků. Ceny potravin v tuzemských obchodech vzrostly za posledních osm týdnů o téměř pět procent. Některé potraviny přitom budou dál zdražovat.

Týká se to především masa a masných a mléčných výrobků. Chovatelé totiž po krizových letech, kdy se produkce masa a mléka stala ztrátovou, zredukovali stavy skotu. Trhu by podle agrárního analytika Petra Havla mělo prospět chystané uvolnění kvót na produkci mléka ze strany Evropské komise.

ČTĚTE TAKÉ:

Naopak jiné potraviny by mohly v průběhu roku zlevňovat. Třeba klesající cenový trend u výrobků z obilnin může vydržet do poloviny roku. Co bude následovat, lze jen těžko odhadnout. "Příroda, na které je zemědělství závislé, je nevyzpytatelná. Ceny v Česku může ovlivnit například i to, jak dobrá úroda bude v Austrálii nebo Jižní Americe," říká místopředseda Asociace soukromého zemědělství Václav Perník.

Významnou roli v cenách potravin v obchodech budou dál hrát obchodní řetězce. Jejich tlak na dodavatele podle všech signálů pokračuje. Na druhou stranu se velké potravinářské společnosti začínají tomuto tlaku bránit.

Jak Lidové noviny informovaly v minulém týdnu, koncernům PepsiCo, Danone a Ferrero Rocher již s praktikami obchodníků dochází trpělivost. Než aby dodávaly do některých řetězců se ztrátou, raději nedodávají vůbec.

INFOGRAFIKA: Jak se vyvíjejí ceny potravin?

Ceny potravin

V hypermarketech Tesco tak dnes zákazníci nenaleznou nápoje Pepsi, Lipton či brambůrky Lays, z provozoven Kaufland zmizely například jogurty Activia a Dobrá máma, čokoládová vajíčka Kinder či bonbony Tic Tac.

Menší potravinářské firmy si tak razantní krok mohou jen těžko dovolit. Nárůst sazby DPH v kombinaci se snahou řetězců nezvyšovat ceny se tak může nepříznivě promítnout do kvality potravin. "Obavy o kvalitu jsou zcela namístě a poslední zjištění pracovníků zemědělské a potravinářské inspekce tomu nasvědčují," zmínil Petr Havel.

Inspektoři loni "objevili" v regálech obchodů například ovocný džem, v němž bylo jen 15 procent ovocné složky, či jakostní víno tvořené ze tří čtvrtin dolitou vodou. Poměrně časté jsou také problémy s kvalitou medu, uzenin nebo výrobků z ryb.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.