Lidovky.cz

V párcích je ještě méně masa, než výrobci uvádějí, odhalil test

Ekonomika

  13:17
PRAHA - Mnozí výrobci vídeňských párků uvádějí na obalech vyšší podíl masa, než výrobky skutečně obsahují. Nesrovnalosti odhalil nový test patnácti výrobků k dostání v českých obchodech. Výsledky se bude zabývat Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Párky - ilustrační foto

Párky - ilustrační foto foto: Shutterstock

Test spotřebitelského časopisu dTest odhalil nesprávnou deklaraci masa u šesti z 15 vídeňských párků. Nejvyšší rozdíl mezi skutečným a uváděným obsahem masa přitom zjistil test u vídeňských párků z řetězce družstevních prodejen Coop, kde rozdíl činil 17 procentních bodů v neprospěch spotřebitele.

Výrobek pro Coop obsahoval 69 procent masa a vyrobila jej společnost Příbramská uzenina. Kilogram masa obsažený v těchto párcích vyjde podle přepočtu zákazníka na 323 Kč.

ČTĚTE TAKÉ:

U výrobku Tesco párky vídeňské od Kosteleckých uzenin uváděla etiketa 65 procent masa, ve skutečnosti výrobek obsahoval 49 procent masa, což bylo nejméně ze všech testovaných výrobků.

Vídeňské párky prodávané pod privátní značkou diskontního řetězce Lidl Pikok měly podle obalu obsahovat 80 procent masa, laboratorní testy prokázaly jen 64 procent. Párky pro Lidl vyrobila polská firma Balcerzak i Spolka.

Tlak na ceny

Potravináři již delší čas upozorňují, že tlak na nízké ceny jejich výrobků ze strany obchodníků je nutí k nahrazování dražších složek levnějšími.

Dražší kvalitní výrobky prý narážejí na cenové požadavky obchodních řetězců a často se kvůli tomu nedostanou na regály supermarketů.

Výrobci potravin proto zvažují možnost otevření vlastních prodejen, kde by sami prodávali kvalitní tuzemské výrobky. ČTĚTE VÍCE

U uvedených tří výrobků byl rozdíl mezi deklarovaným množstvím masa a skutečností podle manažera testování Václava Beneše nejvyšší. Ke všem třem produktům i dalším třem neodpovídajícím podal časopis podnět k potravinářské inspekci.

Podle příslušné vyhlášky musí vídeňský párek obsahovat nejméně 55 procent hovězího, vepřového či telecího masa a maximálně 40 procent tuku. Nesmí zároveň obsahovat žádné strojně oddělené maso čili separát, ani drůbeží maso.

Glutamáty dodají chuť masa a zakryjí škrob

"Požadavky splnily všechny testované výrobky, byť zmíněné párky z Tesca splnily požadavek na minimální podíl masa až po započtení přípustné odchylky měření," uvedl Beneš.

V šesti značkách párků byla prokázána přítomnost glutamátů, které dodávají jídlu masovou chuť. Jejich hlavním úkolem je zakrýt mdlou chuť škrobu a sóji. Právě těmito přísadami nahrazují výrobci nejčastěji chybějící maso, uvedl časopis.

U výrobků obsahujících glutamát však výrobci jeho přítomnost v souladu s předpisy uvedli. Nicméně zákazníci by při nákupu párků měli vybírat ty bez glutamátů, uvedl Beneš.

ČTĚTE TAKÉ

Albert láká na výhodnou cenu. Za méně masa ale zaplatíte víc.

Máte špatné zkušenosti s nekvalitními potravinami, které v Česku prodávají obchodní řetězce, překvapilo vás na etiketě složení prodávaných potravin? Dejte nám vědět na e-mailovou adresu internet@lidovky.cz s předmětem ČESKÉ JÍDLO.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.