Lidovky.cz

Země původu Česko. I když se prase narodí v Dánsku

Evropa

  14:15
PRAHA - Knedlo vepřo zelo bývá považováno za české národní jídlo, a to bez ohledu na fakt, že zhruba polovina vepřového masa, které se v Česku sní, pochází ze zahraničí.
Prasata (ilustrační snímek).

Prasata (ilustrační snímek). foto: Shutterstock

Nejčastěji z Německa nebo Dánska. To se ale spotřebitel obvykle nedozvěděl, protože označovat původ u syrového masa nebylo povinné.

Od 1. dubna se ale situace mění a původ musí výrobci uvádět nejen u hovězího masa, čerstvého ovoce a zeleniny a vajec, jak tomu bylo dosud, ale také u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa. Vyžaduje to nové nařízení EU.

„U nezpracovaných potravin, tedy u masa, vajec, ovoce a zeleniny, se spotřebitel na základě označení dozví, kde byl produkt vypěstován nebo zvíře chováno,“ přibližuje Radek Melichar, mluvčí ministerstva zemědělství.

V praxi bude nařízení řešit i to, jak označit zemi původu u masa, když se zvíře narodilo v jiné zemi. V Česku se to často týká selat dovezených na vykrmení a porážku z Dánska. Jejich maso získá označení „země původu ČR“, pokud většinu života zvířata prožila v Česku a také tu byla jatečně zpracována.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.