Lidovky.cz

Falešný parmazán vládne. Vyrábí se ho více než italského originálu

USA

  11:59
ŘÍM - Globální produkce falešných sýrů parmazán a grana padano loni poprvé překonala produkci originálních produktů vyrobených v Itálii. Svaz italských farmářů Coldiretti oznámil, že produkce imitací loni přesáhla 300 milionů kilogramů.

sýr, parmazán foto: Shutterstock

Originálních sýrů výše zmíněných druhů přitom činila pouze 295 milionů kilogramů.

Vyšší produkce falešných sýrů způsobila pokles vývozu obou těchto sýrů. Hodnota vývozu dalších typických italských sýrů, jako je pecorino a gorgonzola, naopak rostla.

Vinaři brojí proti falešnému vínu. Pančování má být trestný čin

Podle Coldiretti většina falešných sýrů parmazán a grana padano se vyrábí ve Spojených státech, dále pak v Rusku, Brazílii, Argentině a Austrálii. Svaz rovněž upozornil, že na evropském a italském trhu se objevují nekvalitní napodobeniny sýru grana padano s klamavým označením, které se vyrábějí převážně v Česku, Maďarsku, Polsku, Estonsku a Lotyšsku.

Parmigiano reggiano a grana padano získaly chráněné označení původu. To znamená, že sýry s tímto názvem mohou být vyrobené pouze v rámci daného regionu a za přísné kontroly kvality. 

Značka parmigiano reggiano je chráněna celosvětově a může se legálně používat pouze pro sýr vyráběný v a kolem severoitalského města Parma v souladu s přísnými standardy kvality. Podobná omezení platí pro všechny sýry prodávané v EU pod názvem, který tento sýr označuje v jiném jazyce, tedy např. parmazán nebo parmesan. 

Anglický název však mohou legálně využívat severoameričtí producenti pro sýr vyrobený u nich.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.