Lidovky.cz

Za kolik dokážete udělat kapra se salátem? Statistici spočítali cenu za porci

Slovensko

  10:40
PRAHA - Tradiční štědrovečerní večeře, tedy kapr s bramborovým salátem, letos vyjde v průměru na 195 korun. K takové ceně dospěl Český statistický úřad na základě zkoumání spotřebitelských cen vybraných potravin.

Výlov vodní nádrže Sečuán v pražském Prokopském údolí. foto: MAFRA - Dan Materna

Kilogram živého kapra stojí v průměru 87 korun. Statistici však upozorňují, že ceny se kraj od kraje značně liší.

„Nejdražší je kapr v Ústeckém kraji, kde kilogram stojí 102 korun. Poměrně drahý je i v Pardubickém kraji, kde za něj zaplatíme 99 korun, a v Praze, kde ho lze pořídit průměrně za 95 korun,“ říká předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Levněji než pod Tatrami. Slováky lákají výhodné nákupy v Česku i Polsku

Naopak nejnižší ceny kaprů jsou v Jihočeském kraji, kde jeden kilogram stojí 71 korun. Levné šupináče mají i na Vysočině, kde vyjdou v průměru na 73 korun za kilo.

Ne všichni kapři, kteří se dostanou na vánoční tabuli, nutně pocházejí z českých rybníků. Živí kapři se k nám dovážejí například z Chorvatska a Maďarska, uvádí ČSÚ. Naopak z Česka kapři v posledních pěti letech nejčastěji putovali do Německa, Polska a na Slovensko.

Kdo kupuje místo živých ryb mražené či chlazené, bude muset do peněženky sáhnout o poznání hlouběji. Podle průměrných listopadových cen vyjde kilogram kapra na 170 korun. To je o tři koruny více než loni a o 22 korun více než o Vánocích před pěti lety.

Bramborový salát připravený z kilogramu brambor vyjde podle listopadových cen zhruba na 108 korun. Nejdražší položku představuje tatarská omáčka s průměrnou cenou 44 korun za 400 gramů. Kilo konzumních brambor vyjde na 14 korun.

Kdo chce slavnostní večeři zapít šumivým polosladkým vínem, musí podle statistiků počítat s průměrnou cenou 133 korun za lahev o objemu 0,75 litru.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.