Lidovky.cz

Číšníci dělají za málo nebo načerno, stát přijde o miliardy

Ekonomika

  9:00
PRAHA - "Podvádějí všichni, kteří nemají strach." Takto otevřeně popisuje situaci v sektoru pohostinství prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Jak motivovat mladé číšníky, aby se o nás dobře postarali? foto: Shutterstock

Nezdaňované toky peněz v pohostinství jsou již delší dobu veřejným tajemstvím. Například obslužný personál, tedy číšníci a servírky, oficiálně pobírají pouze minimální platy v rozmezí 8-10 tisíc korun.

Pokud jste cizinec, zaplatíte spropitné. I když je to proti zákonu.

Kvůli tomu jsou mzdy v pohostinství registrovány jako druhé nejnižší v ekonomice. Jenže realita je jiná. "Mzda je ve skutečnosti trojsložková. První složka se pohybuje v rozsahu 8-10 tisíc korun. Pak je tam druhá složka vyplácená 'bokem', která se odvíjí od zisku provozovny. Třetí složku představuje spropitné. Je závislé na sezoně, tvoří 20-50 procent příjmu podle sezony," říká Jaroslav Kepka z poradenské společnosti Add Hospitality Consulting. "Až 80 procent mzdy tak může být vypláceno mimo záznamy."

Práce i podpora
Nově se začíná rozšiřovat zaměstnávání lidí "načerno", kteří navíc pobírají dávky v nezaměstnanosti. Na jejich utajené zaměstnání doplácí státní kasa hned dvakrát. Restaurace za takové pracovníky neodvádějí pojištění, a tito lidé navíc protiprávně čerpají dávky v nezaměstnanosti. Jedná se přitom o desítky tisíc lidí.

Dalším nešvarem je krácení plateb DPH. "Velká část restaurací vůbec nejsou plátci DPH," upozorňuje Stárek. "Aby byla provozovna povinna platit DPH, musí její tržby ve dvanácti po sobě jdoucích měsících dosáhnout alespoň milion korun. Mnoho restaurací to ale obchází tak, že tržby rozdělí mezi více firem nebo činnost ukončí a založí jinou firmu," Stárek řekl, že nepoctivé restaurace mohou vystopovat i běžní lidé. "Do ceny jednoho menu za 30-50 korun se nelze vejít čistě," upozornil Stárek.

Restaurace a hospody podle odhadu konzultantské firmy Mag Consulting inkasují bokem až třetinu z celkového objemu tržeb. Ty přitom dosahují zhruba 140 miliard korun ročně. Státu tak unikají daně za téměř 50 miliard korun. Podvodů se podle analytiků dopouští až 60 procent z celkového počtu restaurací v Česku. Těch je v zemi asi 30 tisíc. "Šedá ekonomika" v sektoru pohostinství má navíc podle předpovědi podnikatelů po plánovaném zvýšení daně z přidané hodnoty dále růst.


Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.