Lidovky.cz

Češi marně vymýšlejí triky na EET. Většinou ale porušují zákon

Ekonomika

  7:00
PRAHA - Podle lidové průpovídky Češi zvládnou u jakéhokoli zákona vymyslet deset způsobů, jak ho obejít, dřív, než se norma schválí. Elektronická evidence tržeb nemůže být výjimkou. Ve čtvrtek začne povinnost reportovat bernímu úřadu pro hospodské a hoteliéry, takže většina únikové kreativity se zatím soustředí právě na tato odvětví. Špatná zpráva pro podnikatele zní, že většina z toho, co vymysleli, není geniální kličkou, ale porušováním zákona.

Registrační pokladna. foto: Marie Stránská, MAFRA

Lidové noviny v terénu posbíraly nejčastější nápady majitelů hospod – objevuje se ledasco, od předstírané přeměny na soukromý klub až po nápady na zavedení speciálního poplatku za vytištění účtenky. Ten už má dokonce jméno, začíná se mu říkat babišovné. Zpoplatnění dokladu je jednou z mála úvah, kterou by se majitel hospody zákonu nezpronevěřoval.

Nejtypičtějším trikem je účelové rozdělení provozovny na kuchyni a klubovnu, protože v první fázi musejí evidovat jen místa, kde je k jídlu i servis v podobě posezení, obsluhy a hygienického zázemí.

„Když vám někdo přiveze pizzu nebo si ji koupíte u okénka, to se zatím neeviduje. Pokud si ale sednete ke stolu, kde vás obslouží číšník, tam už se eviduje,“ vysvětloval před časem šéf finanční správy Martin Janeček. Už se objevují nápady, že se pivo načepuje do kelímku a klobása bude podávána na papírovém tácku, přičemž zkonzumovat si ji zákazník půjde vedle do klubovny. Berní úřad si takové obcházení bude hlídat, a pokud usoudí, že podnikatel odděluje provozy schválně, evidenci mu stejně nařídí.

Ještě nebezpečnější je fingovaná změna firmy na neziskovou organizaci, třeba na sportovní klub, který se bude tvářit, že jídlo s pitím nabízí jen v rámci doplňkové aktivity. Tím by majitel hospody porušil víc zákonů najednou, nejen ten o EET.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.