Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Pozor na chladné potěšení. Třetina balených zmrzlin je riziková

Ekonomika

  9:00aktualizováno  9:03
PRAHA - Ani balená zmrzlina v obchodech nemusí být vždy bezpečná. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce už zkontrolovali během léta přes stovku vzorků a na pochybení narazili u třetiny z nich.

Léto, to je zmrzlina foto: Shutterstock

"Zhruba třicet procent kontrolovaných vzorků bylo shledáno jako nevhodných, důvodem byly změny ve tvaru konzistence a podobně, což bylo zapříčiněno přerušením chladového řetězce," řekl serveru Lidovky.cz mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.  

O kontrolách zmrzlin informoval jako první Radiožurnál.

PSALI JSME:

Při špatném skladování se ve zmrzlině mohou přemnožit bakterie

Zmrzlina je ve většině případů vaječný výrobek a musí být uchovávána při maximální teplotě čtyři stupně Celsia. "Není to z toho důvodu, aby neztrácela tvar, ale že by se tam mohla začít šířit mikrobiální kontaminace. Ve výrobcích je určitá bezpečná hladina bakterií. Když ale dojde k přerušení chladového řetězce, povolená hranice může být překročena," dodal Kopřiva.

Podle zjištění inspektorů v letošní sezoně zatím žádný výrobek povolenou hladinu mikrobiální kontaminace nepřekročil. Zmrzliny, u nichž byl chladicí řetězec přerušen, i když u nich přímo nedošlo ke kontaminaci, však stejně musejí být staženy z prodejen, pro spotřebitele už totiž představují riziko. "Zda je vina na straně výrobce, přepravce či prodejce už ale jen těžko zjistíme," shrnul Kopřiva. 

Autor: