"Zhruba třicet procent kontrolovaných vzorků bylo shledáno jako nevhodných, důvodem byly změny ve tvaru konzistence a podobně, což bylo zapříčiněno přerušením chladového řetězce," řekl serveru Lidovky.cz mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.
O kontrolách zmrzlin informoval jako první Radiožurnál.
PSALI JSME: |
Při špatném skladování se ve zmrzlině mohou přemnožit bakterie
Zmrzlina je ve většině případů vaječný výrobek a musí být uchovávána při maximální teplotě čtyři stupně Celsia. "Není to z toho důvodu, aby neztrácela tvar, ale že by se tam mohla začít šířit mikrobiální kontaminace. Ve výrobcích je určitá bezpečná hladina bakterií. Když ale dojde k přerušení chladového řetězce, povolená hranice může být překročena," dodal Kopřiva.
Podle zjištění inspektorů v letošní sezoně zatím žádný výrobek povolenou hladinu mikrobiální kontaminace nepřekročil. Zmrzliny, u nichž byl chladicí řetězec přerušen, i když u nich přímo nedošlo ke kontaminaci, však stejně musejí být staženy z prodejen, pro spotřebitele už totiž představují riziko. "Zda je vina na straně výrobce, přepravce či prodejce už ale jen těžko zjistíme," shrnul Kopřiva.